Barnet mitt har fått et utslett som kjennes nuppete ut. Hva kan det være?

Utslettet ved skarlagensfeber kjennes ofte nuppete ut, nesten som overflaten på sandpapir. Dette utslettet starter gjerne i lyskene og armhulene og brer seg utover sidene og resten av kroppen utenom ansiktet. Utslettet ser ut som røde prikker og kommer gjerne noen dager etter feber og vondt i halsen. Som du kanskje vet skyldes skarlagensfeber bakterier som heter streptokokker. Dersom barnet har skarlagensfeber skal det ha behandling med Penicillin.

Det høres ikke ut som om det er skarlagensfeber. Nuppene er større, nesten som små kuler eller knopper.

En tilstand som heter urticaria eller elveblest gir slike små hevelser i huden. Det kan være noen få utslett eller mange flere steder på kroppen. Hevelsen er tydelig og ofte litt uregelmessig i formen og kan være fra noen millimeter til flere cm i diameter. Selve hevelsen er hvitaktig i farge og ofte er den omgitt av en rød sone. Dette utslettet klør kraftig. Elveblest skyldes frigjøring av kraftige signalstoffer i huden som gir lokal hevelse og kan forekomme som en allergisk reaksjon, for eksempel på noe en har spist. Denne reaksjonen kan imidlertid også komme av andre årsaker, og en kan ofte se den i forbindelse med infeksjonssykdommer.

Det virker ikke som om barnet mitt klør så veldig i utslettet, men ellers synes jeg det ligner på det du har beskrevet.

I så fall vil jeg tro at det kan dreie seg om et utslett som kalles for erythema multiforme, og som jeg ikke tror vi har noe kjent norsk navn på. Det er et utslett som en kan se i forbindelse med forskjellige infeksjonssykdommer, og kanskje særlig på slutten av eller etter en infeksjonssykdom. Dette utslettet arter seg oftest som nupper eller knopper eller små hvitaktige hevelser i huden som er omgitt av små ringer av rødt utslett utenpå hverandre. Utslettet får dermed nesten utseende som en blink med hevelsen i midten og røde ringer utenfor hverandre rundt. På grunn av dette utseendet kalles disse utslettene for kokarder etter de luemerkene som sitter foran på f.eks sangerluer. Vanligvis vil ikke alle utslettene ha dette karakteristiske preget, men finner en noen slike typiske utslett, så er det høyst sannsynlig erythema multiforme det er snakk om.

Er det farlig?

Som hovedregel er det ikke farlig, men det hender at sykdommen kan ta et mere alvorlig forløp og det kan også forekomme komplikasjoner fra nyrene. Det er derfor mest fornuftig å få barnet kontrollert hos en lege, og da bør du også ta med en urinprøve fra barnet når du går til legen.

Det forekommer også andre former for utslett som kjennetegnes av mindre nupper på kroppen eller i ansiktet. Dette kan være en reaksjon fra huden på en infeksjon i kroppen, vanligvis med virus, og det kan ofte være vanskelig å si sikkert nøyaktig hvilken infeksjon der dreier seg om. Det kan nok også forekomme nupper i huden i forbindelse med overømfintlighet for matvarer eller tilsetningsstoffer eller fargestoffer i maten.