Tiåringen min har fått et væskende utslett på håndleddet. Hva kan det være?

Et slikt utslett kan være eksem. Eksem kan være både tørre og fuktige eller væskende.

Når de er væskende skyldes det at huden i eksemet er skadet på en slik måte at det siver ut vevsvæsker.

Slike eksemflekker kan skyldes en såkalt kontaktallergi. Det vil si at huden reagerer med eksem når den kommer i kontakt med bestemte stoffer.

En av de vanligste formene for en slik reaksjon er nikkelallergi. En vil da få eksemflekker der hvor huden er i kontakt med metall i for eksempel klokker, metallknapper, spenner, glidelåser og noen smykker, fordi slike metaller ofte inneholder nikkel. Hvis utslettet til barnet ditt er der hvor klokken eller klokkeremmens spenne ligger an mot håndleddet er det trolig en slik allergi.

Er det andre typer av eksem også?

Det er det. Den vanligste formen for eksem hos barn er det vi kaller barneeksem eller atopisk eksem som er det medisinske navnet.

Denne formen for eksem ser vi hyppigst i ansiktet og på steder hvor klærne gnisser mest mot huden, det vil si rundt ankler og håndledd og i albubøyer og knehaser.

Det er ikke så vanlig at slik eksem er væskende, men det hender. Særlig hvis eksemet klores mye på, og hvis det oppstår infeksjon i eksemet.

Er slike flekker med væskende utslett alltid eksem?

Nei, det er det ikke. Noen ganger kan barn ha lokale infeksjoner i huden som væsker. Vanligst er nok brennkopper eller impetigo som er det medisinske navnet.

Det starter som i blemmer og skyldes en infeksjon med bakterier i huden. Blemmene sitter gjerne i små klaser, og det kan være en enkelt flekk med slike blemmer, eller flere flekker. Blemmene blir oftest raskt til skorper som er gule og der hvor skorpene faller av eller pilles av blir det en rød sårflate som væsker.

Oftest sitter brennkoppene i området rundt nesen og munnen eller ned på haken eller ut på kinnet. De kan også. sitte andre steder på kroppen. Som regel har barnet også hatt grønt eller gult snørr en stund før brennkoppene kommer.

Hva skal en gjøre med slike væskende utslett?

Dersom det er brennkopper anbefaler vi vanligvis penicillinbehandling fordi utslettet skyldes bakterier som kan gi andre sykdommer eller komplikasjoner.

De vanlige eksemsalvene og kremene vil kunne forverre brennkoppene og skal ikke brukes. For behandling av eksem finnes forskjellige kremer som inneholder kortison, såkalte steroider i forskjellige styrker. Det er aktive medikamenter med god effekt, men også bivirkninger dersom de brukes uforstandig.

De svakeste av disse kremene kan en få uten resept på apotekene.