Barnet mitt klaget over kvalme i går kveld, og kastet opp i natt. Hva kan det være?

Den vanligste årsaken til kvalme og oppkast er det vi kaller gastroenteritter. Vanlige navn på dette er magesjau, farang, omgangssyke og mageinfluensa. Det er en gruppe infeksjoner som skyldes forskjellige virus som gir infeksjon i magen og tarmene. Det hele starter gjerne med høy feber og frysninger. Deretter kommer kvalme og oppkast og etterhvert også løs mage eller diare. Som regel varer en slik sykdom bare noen dager, og går så over igjen av seg selv. De fleste av disse sykdommene er svært smittsomme. Den som ikke har hatt den aktuelle virussykdommen tidligere, blir gjerne syk i løpet av få dager etter å være smittet.

Kan en slik sykdom være farlig for barnet?

I de aller fleste tilfellene klarer barnet seg fint gjennom en slik magesjau. Det er likevel noen faremomenter som en må være klar over. Jo mindre barnet er, jo lettere kan det få forstyrrelser i det vi kaller væske- og elektrolyttbalansen. Det vil si at barnet taper så mye væske og salter gjennom oppkast og diare at det kan være farlig. Spesielt påpasselig skal man være når barna er under 2-3 års alderen. Det er viktig å forsøke å få i barnet så mye væske som mulig. Da må man gi små mengder av gangen. Gjerne skjevis eller små munnfuller, og så ofte som mulig. Den væsken man gir bør helst inneholde litt sukker og salter. På apoteket kan man kjøpe et pulver til å blande i vann som er beregnet for dette. Ellers kan man bruke vanlig saft, brus eller mineralvann. Du skal da bruke de variantene som inneholder sukker, ikke de såkalte lettproduktene som inneholder andre søtningsmidler.

Kullsyreholdige drikker bør røres litt i og stå litt slik at det ikke er så mye kullsyre i når barnet drikker.

Hvordan kan jeg skjønne når det er farlig eller ufarlig?

Det viktigste er å være oppmerksom på allmenntilstanden til barnet. Dersom barnet virker unaturlig slapt i kroppen, fjernt, bekymret eller ikke orker å protestere mot ubehag, eller virker mye sykere enn du har opplevd tidligere skal du reagere og be om tilsyn og råd fra lege. Kalde hender og føtter hos et febersykt barn kan være et tegn på alvorlig infeksjon eller for stort væsketap. Dette gjelder likevel ikke mens temperaturen stiger og barnet har frysninger eller fryser. Da vil de aller fleste barn være kalde på hender og føtter. Andre tegn på væskeunderskudd i kroppen er at barnet slutter å tisse. Det er derfor viktig å notere seg hver gang barnet tisser, og å prøve å danne seg en oppfatning om hvor mye barnet tisser. Væskeunderskudd vil også vise seg ved at barnet blir mørkere rundt øynene, og det virker som om øynene synker lenger inn i øyenhulene. Av og til kan man også kjenne at huden blir mere slunken enn vanlig. Man kan også se at slimhinnen i munnen og leppene blir tørrere enn normalt.

Hvor fort kan et barn miste så mye væske at det er farlig?

Det er veldig vanskelig å si noe helt sikkert om dette. Generelt kan vi si at jo mindre barnet er, jo fortere kan oppkast og diare føre til en farlig tilstand. Det skal likevel mye til at det begynner å bli farlig allerede det første døgnet. Dersom barnet kaster opp mere enn 10 ganger og det kommer opp store mengder hver gang og det samtidig er flere store og rikelige diareer og du ikke greier å få barnet til å ta til seg væske, er det grunn til å bli bekymret. Det er likevel viktigere å se på barnets tilstand enn å telle antall oppkast og diareer. Er du i tvil må du i bare be om tilsyn og råd.

Er det andre sykdommer som kan gi kvalme og oppkast?

Ja. Det er viktig å være klar over at det ikke alltid er en enkel magesjau selv om barnet kaster opp og klager over kvalme. Det er mange andre sykdommer som også gir kvalme og oppkast. Jeg skal her bare nevne matforgiftning, urinveisinfeksjoner, hjernehinnebetennelser og blodforgiftninger. Dersom en vet at andre i familien, barnehagen eller skolen nylig har hatt magesjau, er det mer sannsynlig at det er det dreier seg om. Du må imidlertid være oppmerksom på andre tegn og symptomer som kan tyde på andre sykdommer, og dersom du føler deg usikker eller redd for at barnet ditt er alvorlig sykt, er det alltid riktigst å kontakte egen lege eller legevakt for å få tilsyn og råd.