Barnet mitt har fått høy feber. Er det farlig?

Barn får lett feber når de har infeksjonssykdommer. Det er vanlig at temperaturen raskt stiger til mellom 39 og 41 grader. Feberen er en del av kroppens naturlige reaksjon mot infeksjoner. Du trenger vanligvis ikke å bekymre deg for at feberen i seg selv er farlig. Det som er viktig er å finne ut hva slags infeksjon barnet har, og om den er farlig. De fleste infeksjonene er ufarlige virusinfeksjoner som en ikke trenger å behandle med medisiner.

Hvordan oppstår feberen?

Kroppens forsvarssystem merker at virus eller bakterier har fått fotfeste og sender signaler til temperaturreguleringssenteret i hjernen. Dette fungerer nærmest som en termostat som blir skrudd opp til f.eks. 41 grader. Hjernen kan da føle at kroppstemperaturen er for lav i forhold til den nye innstillingen av termostaten, og sender beskjed om å øke temperaturen. Varmetapet reduseres så mye som mulig ved at blodgjennomstrømningen i huden settes ned, og huden på hender og føtter kjennes derfor kjølig. Pasienten føler seg frossen og får lyst til å kle på seg. I tillegg øker varmeproduksjonen i kroppen ved at musklene i hele kroppen settes i arbeid i form av skjelving. På denne måten stiger temperaturen raskt til sitt nye nivå og barnet har feber.

Jeg synes ofte at barnet mitt svetter når det har feber.

Det er en riktig observasjon. Under sykdommens gang vil temperaturen svinge en del opp og ned ettersom termostaten reguleres etter sykdommens heftighet. Når temperaturen stiger vil barnet få frysninger, skjelve og kjennes kald på hender og føtter. Når temperaturen synker trenger kroppen å avgi varme igjen. Da blir hudens blodårer åpnet og huden kjennes derfor varm. I tillegg svetter barnet, og når svetten fordamper trekkes varme fra huden.

Er det farligere med høy feber enn lav feber?

Barn får lett feber, og som regel stiger feberen raskt til mellom 39 og 41 grader. Hvor høy temperaturen er når du måler den, sier dessverre ikke noe om hvor alvorlig det er. Kraftig feber kan barn ha både ved alvorlige og ufarlige sykdommer. Derfor må du bruke andre mål på hvor sykt barnet ditt er, og om det er farlig eller ikke. Hvis du ikke vet sikkert hvorfor barnet ditt har feber, er det viktigste grunnlaget for å bedømme hvor alvorlig det er, å kunne bedømme allmenntilstanden. Jo høyere temperaturen er, jo vanskeligere er det å bedømme allmenntilstanden riktig, fordi høy feber i seg selv virker inn på allmenntilstanden. I slike tilfeller kan man forsøke å gi barnet et febernedsettende medikament. Dette virker ved å sette ned termostaten til en lavere temperatur. Du kan gjerne gi paracetamol som du kan kjøpe reseptfritt på apoteket. Hvis du ikke husker navnet, kan du spørre etter febernedsettende på apoteket. Dette kan fås både som flytende og i tablettform, eller som stikkpiller til å putte inn i endetarmen. Doseringen står på pakningen for de forskjellige aldre og kroppsvekter. Man kan regne med virkning i løpet av et kvarter til en halv time, og virkningen varer gjerne fra 1/2 til flere timer. Dersom barnet ditt kvikner til etter at den febernedsettende virkningen har begynt, slik at det blir interessert i lekene sine, får lyst på mat eller drikke, kvikner til i blikket og får lyst til å være oppe, kan du ta dette som gode tegn på et det neppe er noen farlig sykdom som feiler ditt barn.

Bør jeg alltid gi febernedsettende medisiner når barnet mitt er sykt?

Nei det skal du ikke. Feber er ledd i kroppens naturlige reaksjon mot infeksjoner. Å gi febernedsettende medisin vil ikke bidra til at infeksjonen går fortere over. Slike medisiner er bare egnet som hjelp til å lindre symptomene på infeksjonen, slik at plagene blir mindre til kroppen selv eller annen medisin har tatt knekken på infeksjonen. Når barnet ikke har alt for store plager av infeksjonen, er det beste å la naturen gå sin gang de dagene som trengs til barnet er friskt igjen. Av og til er det likevel slik at barn er så plaget av symptomene fra infeksjonen enten på grunn av feberen eller på grunn av smerter f.eks. i ører, munn eller hals at det er lurt å gi paracetamol som både setter ned feberen og virker smertestillende. Som jeg nevnte tidligere, kan denne behandlingen også hjelpe deg til å avgjøre om det er en ufarlig febersykdom eller ikke.

Jeg blir nesten alltid redd når barnet mitt blir sykt, og syns ikke det er så lett å tenke klart.

Slik har de fleste foreldre det. Det hjelper litt med erfaring eller hvis du har besteforeldre eller andre med barne-erfaring som kan gi deg råd. Hvis du er i tvil skal du ta kontakt med din vanlige lege eller legevakt og be om hjelp til å vurdere hva som feiler ditt barn.

Se også Generelle symptomer: Feber