Vanligvis har barnet øresmerter og feber ved en akutt ørebetennelse.

Vanligvis har barnet også vært forkjølet på forhand.

Smertene er ofte sterke og varer fra noen timer til en-to dager. Ofte går det hull på trommehinnen etter en dag eller to, og da blir ofte smertene borte samtidig som det renner puss fra øregangen.

Noen ganger er det nødvendig å behandle en slik ørebetennelse med antibiotika, som penicillin, mens den andre ganger kan helbredes uten spesielle tiltak.

Hva hvis barnet ikke har feber?

Da er det mindre sannsynlig at det er en akutt ørebetennelse.

Det finnes også en tilstand hvor det blir undertrykk i mellomøret slik at trommehinnen suges innover, og det gir ofte forbigående smerter. Det som skjer er at det oppstår hevelse i luftekanalen mellom svelget og øret. Denne hevelsen kan skyldes forkjølelse eller allergi og fører til at undertrykk i mellomøret ikke kan reguleres normalt.

De fleste har opplevd slike situasjoner, og det kalles gjerne dott i øret, fordi hørselen blir dårligere og det kjennes ubehagelig eller smertefullt ut.

Spesielt lett kan dette oppstå dersom en i forbindelse med allergi eller forkjølelse skal reise med fly eller kjøre bil over fjelloverganger eller høyder fordi trykkreguleringen er satt ut av funksjon.

Nesedråper kan ofte være en god hjelp i en slik situasjon enten som behandling av plagene eller for å forebygge plager dersom en skal ut og reise.

Kan jeg gi noe som lindrer smerten for barnet?

Det kan du godt gjøre hvis barnet er plaget av smerter.

Da kan du gi for eksempel Paracetamol for barn som du får uten resept på apoteket enten som tabletter, stikkpiller eller mikstur. Doseringen for barn avhenger av barnets alder og skal stå på pakningen.

Noen foretrekker å søke lege for å få avklart situasjonen, mens andre som kanskje har litt egenerfaring venter og ser situasjonen an.

I alle tilfelle er det lurt å få kontrollert ørene og eventuelt sjekket hørselen etter to-tre uker hvis du ikke er helt sikker på at hørselen har blitt normal igjen.