Kan barnet gå i barnehagen med kikhoste, vannkopper, brennkopper, skarlagensfeber, meslinger, kusma, røde hunder eller hånd-fot-munnsyke?

Hva hvis barnet får kikhoste?

Siden det er vanlig å vaksinere mot kikhoste, opptrer sykdommen sjelden i vårt land. Større barn som får kikhoste, får lettere symptomer hvis de er vaksinert.

Kikhoste smitter mest i begynnelsen før det typiske symptomet "kiking" oppstår, men det kan være en viss smittefare under hele sykdomsperioden. Det er derfor viktig å gi personalet beskjed dersom barnet får diagnostisert kikhoste slik at det kan undersøkes om de andre barna er beskyttet ved vaksinasjon.

Om barnet skal være hjemme avhenger av dets allmenntilstand. Dårlig søvn og hoste/kikingen med brekninger innebærer at barnet ikke orker å være i barnehage. Dette betyr i praksis at det kan ta to-fire uker før barnet kan gå i barnehage.

Barnet skal ikke gå i barnehage for tidligst fem dager etter igangsatt antibiotikabehandling.

Hva hvis barnet får vannkopper?

Dette skyldes en virusinfeksjon som forårsaker små væskefylte blemmer, såkalte kopper. Disse kommer i ulike stadier; ferske blemmer opptrer samtidig med inntørkede. Barn med intens kløe kan også få en bakterieinfeksjon der barnet klør seg.

Barnet må være hjemme til blemmene har tørket inn.

Hva hvis barnet får brennkopper?

Dette er en bakteriell infeksjon med sår rundt nese og munn. Du kan forsøke å vaske bort skorpen med såpe og vann, og eventuelt dekke til med et plaster. Noen ganger må man bruke en bakteriedrepende salve som smøres på.

Barnet bør være hjemme hvis infeksjonen er utbredd og behandles med antibiotika. Barnet kan gå tilbake til barnehagen dagen etter at behandlingen er igangsatt.

Hva hvis barnet får skarlagensfeber?

Skarlagensfeber forårsakes av gruppe A streptokokkbakterien. Symptomene består av vondt i halsen, "bringebærtunge", finprikket utslett og feber. Den behandles med antibiotika.

Barnet kan gå tilbake til barnehagen dagen etter at behandlingen er igangsatt og allmenntilstanden er blitt bedre. Husk å gi beskjed til barnehagepersonalet.

Hva hvis barnet får meslinger, kusma eller røde hunder?

Siden de fleste barn over 15 måneder er vaksinert med MMR vaksine mot disse virusinfeksjonene, er det i dag ikke vanlig at barn får noen av disse sykdommene. Mange ganger kan det være vanskelig å stille diagnosen selv, og du bør derfor kontakte lege om du mistenker at barnet skulle ha en av disse sykdommene. Dersom diagnosen blir bekreftet av lege bør man kontakte barnehagen.

Hvor lenge barnet må holdes borte fra barnehagen avhenger av om alle de andre barna er vaksinert og om det finnes gravide barnehagepersonell som ikke er immun mot røde hunder. Helsesøster eller lege vil kunne gi nærmere informasjon.

Hva hvis barnet får hånd-,fot- og munnsyke?

Denne utslettsykdommen skyldes et virus og kan gi halsonde, feber og utslett i munnen, håndflater eller fotsåler.

Sykdommen er ufarlig og barnet kan gå tilbake til barnehagen når allmenntilstanden er god, uavhengig om utslettet er borte.

Informasjonen er en bedarbeidelse og utvidelse av det tidligere arbeide av overlege Karl Erik Larsen, helsesøster Nina Misvær og lege Sylvi Torvund.