Det florerer av påstander om babyers ve og vel i bøker, på nettet og ikke minst i barselgrupper. Men hva er sant? Her ser vi raskt på 9 av de vanligste mytene.

1. Man skal snakke ordentlig til barnet, ikke babyspråk

FEIL: Babyspråk og pludring er mer interessant for babyen, og han vil konsentrere seg mer når du snakker til ham på denne måten. Ved å bruke lyder og mimikk som er tilpasset barnet, formidler mor og far hvordan man kommuniserer.

2. Det er sunt for babyer å skrike

FEIL: Myten har sannsynligvis oppstått fordi et nyfødt barn skal skrike når det blir født for å sette i gang lungene. Men det er ikke sunt for en baby å ligge og skrike. Babyer kan ikke skjemmes bort, og babyer som opplever å få rask respons når de sier i fra om at de ikke har det helt bra, blir tryggere og skriker mindre.

3. Guttebabyer har oftere kolikk enn jentebabyer

FEIL: Det er ingen forskjell på gutter og jenter når det gjelder kolikk. Det spiller heller ingen rolle om barnet får morsmelk eller erstatning, kolikken diskriminerer ikke. Forskning antyder derimot at dersom mor røyker under eller etter svangerskapet, er det større risiko for at barnet vil få kolikk.

4. Tospråklige babyer bruker lengre tid på å lære å snakke

DELVIS SANT. Noen ganger trenger flerspråklige barn lengre tid på å lære å snakke, men de tar snart igjen sine jevnaldrende og vil kunne lære seg å snakke begge språk like godt. Fordelene ved å snakke to språk senere i livet veier opp for eventuelle startvansker en slik flerspråklighet måtte føre med seg for barnet.

5. Øl stimulerer melkeproduksjonen

SANT – men det er ikke på grunn av alkoholen, snarere tvert i mot. Bygg inneholder et polysakkarid som stimulerer prolaktin – som igjen stimulerer melkeproduksjonen. Heldigvis inneholder alkoholfri øl akkurat det samme polysakkaridet, så øltørste mødre kan ta en alkoholfri øl med god ammeeffekt, og helt uten de skadelige effektene av alkoholen.

6. Babyer kan svømme fra fødselen av, og holder automatisk pusten under vann

DELVIS SANT: Babyer er født med to reflekser: Dykkerefleksen og svømmerefleksen. Dykkerefleksen får barnet til å holde pusten og åpne øynene når det er under vann, og foreldre kan trigge denne refleksen ved å blåse i barnets ansikt. Refleksen avtar med alderen, men selv voksne har rester av denne refleksen. Svømmerefleksen får barnet til å bevege armene og beina når det legges på magen i vannet.

7. Babyer skal ikke ha krydret mat, eller mat med mye smak

FEIL: Det er ingen forskning som beviser at babyer ikke liker mat med smak, så inkluder gjerne litt krydder og friske urter i maten når barnet ditt begynner å spise fast føde. Husk imidlertid på at babyer ikke skal ha salt i maten.

8. Man bør vaske hendene før man holder en nyfødt baby

SANT: God håndhygiene er den beste måten å forhindre spredning av smittsomme sykdommer på, så vask hendene godt, spesielt før mating og etter bleieskift. Lær også andre barn som omgås babyen din å vaske hendene godt med såpe og vann.

9. Babyer gjenkjenner morens stemme allerede ved fødselen

SANT: Babyer kjenner faktisk igjen morens stemme allerede før de blir født. Noen eksperter tror at ved å lytte til mors stemme, begynner babyer å lære om språk allerede mens de er i mors liv.

Kilder:
Babycenter.com
Forskning.no