Ørebetennelse oppstår som regel i forbindelse med en forkjølelse. Forkjølelsesviruset angriper slimhinnene i øret. Det fører til at kanalen (øretrompeten) som drenerer sekret fra mellomøret (rommet innenfor trommehinnen) hovner opp.

Manglende drenasje fører til at det samler seg væske i mellomøret. Trykket øker, og det forårsaker en skarp smerte som tiltar i styrke når man ligger ned.

SYMPTOMER

Ørebetennelse er kjennetegnet av en skarp, dunkende smerte i øret. Som oftest starter ubehaget om natten når barnet ligger. Barnet tar seg til eller drar i øret, er irritabelt og urolig, sover dårlig og har nedsatt appetitt. Det har oftest nedsatt hørsel på øret som er betent, men dette kan være vanskelig å oppfatte med yngre barn og babyer. Feber er vanlig. Hvis trykket øker slik at trommehinnen sprekker, kan det renne væske fra øret.

HVEM FÅR ØREBETENNELSE?

Flere enn 7 av 10 barn får mellomørebetennelse før de har fylt 2 år, og 8 av 10 rammes innen skolestart.

Barnehagebarn er mer utsatt for luftveissykdommer gjennom smitte fra de andre barna og er dermed også i risikogruppen for å få ørebetennelse ettersom slike betennelser gjerne kommer i kjølvannet av forkjølelse.

Ørebetennelse anses som en naturlig del av den gradvise modningen av barnets immunsystem. Det er ikke uvanlig at små barn har 2-4 episoder med ørebetennelse.

GJENTATTE ØREBETENNELSER

Noen barn får ørebetennelser oftere enn andre og er mer disponert for slike plager. Det er flere faktorer som spiller inn.

Jo yngre barnet er når det får sin første ørebetennelse, jo større sjanse er det for at det får nye betennelser. Medfødte arvelige egenskaper er også av betydning. Hvis foreldre eller søsken har vært plaget av betennelser, er også barna eller søsknene deres disponert for å få gjentatte problemer.

Store mandler og store falske mandler kan også utløse hyppige ørebetennelser.

HVORDAN BEHANDLE?

Som regel krever vanlig ørebetennelse ingen behandling.

Hos de aller fleste barn går ørebetennelsen over av seg selv etter 2-3 dager uten annen behandling enn nesedråper og smertestillende medisin. Hos noen barn forsvinner smerten plutselig ved at trommehinnen sprekker. Antibiotika anbefales til barn som har rennende øre i mer enn to døgn, eller hvis allmenntilstanden er dårlig.

KRONISK ØREBETENNELSE

Barn som har ørebetennelse ofte kan få varig hull på trommehinnen. Dette fører til at den naturlige barrieren mellom det indre øret og omverdenen blir borte, slik at bakterier lettere finner veien inn i øret. Dersom betennelsen blir langvarig vil slimhinnen i øret bli skadet og mindre motstandsdyktig mot sykdom.

Kronisk ørebetennelse behandles ved å skylle og rense øregangen regelmessig, samt bruk av antibiotika for å bekjempe betennelsen. Ofte vil barnet måtte opereres for å tette hullet i trommehinnen.

Kronisk ørebetennelse kan føre til nedsatt hørsel.