Vår familie får lus hver høst! Hva er det med oss?

Eli var blid og vennlig slik hun pleier, men i dag virket hun litt lei.

Pasient: Jeg tror ikke vi er mindre renslige enn naboene våre som aldri har lus, selv om vi har barn på samme alder. Er det slik at lusa liker noen bedre enn andre akkurat som myggen?

Lege: Du har rett i at noen familier hjemsøkes hyppigere av lus enn det andre gjør. Har man hatt lus en gang tredobles sannsynligheten for at man blir smittet igjen. Hvorfor det er slik, vet man ikke sikkert. Muligens er det liker lusene noen mennesker bedre enn andre. Det man vet spiller en rolle er antall barn i husholdningen. Desto flere personer som kan bringe lus inn i huset desto større sjanse er det for at en familie blir smittet. Tilsvarende vet man at forekomsten av lus er høyere i storbyer enn på steder med mer spredt befolkningen.

Pasient: Men vi har tre barn, og det har naboene våre også. Vi har lus hvert år, og de har ikke hatt lus en eneste gang, så vidt vi vet!

Lege: Nå kan det jo hende at de har hatt lus uten at de har fortalt om det. Uansett innebærer smitteoverføring et element av flask og uflaks. Barnas lekemønster og samværsform spiller også en viktig rolle. Lus smitter direkte fra hode til hode.

Pasient: Og med luer og tøy!

Lege: Nei – det er en myte at lus smitter via klær og luer. Det er når man sitter med hodene tett inntil hverandre at lusene kryper fra den ene til den neste.

Pasient: For eksempel når de sitter sammen og spiller data, kanskje?

Lege: Ja, da skal du se lusa benytter anledningen.

Pasient: Hva med lusemidler som ikke virker lenger? Kan det være grunnen til at vi stadig får lus?

Lege: Dersom dere ikke blir kvitt lusene, kan det være årsaken. Det har vært enkelte tilfeller av resistens mot lusemiddelet Nix. Velger man dette middelet eller et av alternativene Prioderm eller Malation, følger bruksanvisningen nøye, gjentar behandlingen etter 8 dager og grer håret daglig med lusekam den første uken og deretter en gang ukentlig i 3 uker, er sjansene for å bli kvitt lusa svært gode. Foreldrene bør sjekke alle familiemedlemmene, men det er tilstrekkelig å behandle dem som har fått påvist lus.

Pasient: Ja – det med lusekam har jeg skjønt er viktig.

Lege: Å gre vått hår med lusekam mens man har et hvitt håndkle omkring skuldrene er en veldig fin måte å påvise lus på og til å redusere antall lus hvis man er smittet.

Pasient: Ok, ja – det med å sjekke jevnlig kan vi kanskje bli bedre på...

Lege: Det går ofte lang tid fra man er smittet til man merker kløe. I mellomtiden blir smitten videreført til andre. Hvis alle småbarnsforeldre undersøker barna jevnlig, vil man sannsynligvis begrense luseepidemiene merkbart.