Torhilds tre år gamle gutt Sondre hadde vært hos meg tidligere i uken på grunn av et utslett på kinnet. Han hadde eksem i det samme området, og Torhild hadde forsøkt å smøre på hydrokortison salve for å dempe utslettet. Det hadde hjulpet et par dager. Deretter hadde utslettet blitt stadig verre.

Da jeg kikket på Sondre viste det seg at han hadde brennkopper, en infeksjon i huden forårsaket av streptokokker eller gule  stafylokokker. Personer med eksem får ofte infeksjoner i huden. Og bakteriene kan forverre eksemet. Det er iblant vanskelig å vurdere om en forverring skyldes en infeksjon eller om eksemet har tiltatt av andre årsaker.

Noen ganger antiseptiske salver eller tilsvarende påsmøringer tilstrekkelig behandling. Andre ganger er det nødvendig med tabletter eller mikstur til innvortes bruk. Når en forverring ikke skyldes bakterier er hydrokortison vanligvis et bra valg. Men den virker mot sin hensikt hvis eksemet er infisert. Og det var dette som hadde skjedd med Sondre. Jeg skrev en resept på flytende antibiotika som han skulle ta to ganger daglig i 10 dager. Det hadde dessverre gått dårlig, og de kom derfor tilbake.

Sondre var i godt humør og hinket nedover korridoren. På kinnet hadde han et stort plaster.

Lege Hei Sondre! Har du fått plaster?

Han var litt sjenert og tok tak i morens buksebein mens han smilte lurt. Moren strøk han over håret.

Pasient Du skjønner han vil ikke ta antibiotika. De første tre dagene gikk det greitt å blande det i syltetøy og sjokolademelk. Men etter hvert kjente han smaken av medisinen og siden har det vært umulig å få i han mer. Finnes det stikkpiller med antibiotika? Det vil gjøre det mye lettere.

Lege Dessverre gjør det ikke det. ##1##Opptaket av antibiotika fra endetarmen varierer visstnok for mye fra person til person. Dosen den enkelte får i seg blir derved uforutsigbar.## Da jeg spurte en apoteker om dette for ikke så lenge siden fikk jeg også vite at det er teknisk vanskelig å framstille stikkpiller til dette formålet. Vedkommende opplyste at stikkpiller med antibiotika ble solgt i Sverige for noen år siden. Hvorfor salget opphørte, visste han ikke. Det er utvilsomt behov for å finne løsninger som gjør det lettere for barn å gjennomføre en antibiotikakur.

Pasient Ja – han bare spytter det ut igjen og skriker som besatt.

Lege Jeg forstår. I første omgang kan vi forsøke et annet produkt og se om han liker smaken av den bedre. Men hvis det ikke lar seg gjøre å lure i han flere doser, foreslår jeg at dere smører han ekstra hyppig med antibiotisk salve. Han hadde tross alt et begrenset utbrudd av brennkopper. Heldigvis fikk han i seg medisinen de første dagene så bakteriene er nok delvis drevet tilbake.

Pasient Flott! Da gjør vi det.

Sondre fikk med en sprøyte til å leke med i badekaret. Han lovet å ikke sprute alt for mye på mor og far.