For tre år siden måtte jeg legge inn Bendik på sykehus på grunn av feber, oppkast og kraftig diare. Han var den gang to år gammel og ganske spedbygget. Diareen og feberen tappet han raskt for væske som ikke lot seg erstatte fordi han kastet opp. Tilstanden hans forverret seg raskt, og jeg la han derfor inn. På sykehuset ble han lagt på isolat for å ikke smitte de andre barna på avdelingen. Han fikk væske intravenøst og kunne reise hjem etter noen dager.

Pasient Jeg glemmer ikke de dagene, sa Lisa. Frykten for å miste han sitter i meg enda.

Hun rugget på barnevognen hun hadde ved siden av seg. I den lå Bendiks lillesøster Hanna som nå var nesten fire måneder.

Lege Ja – det var dramatisk. Barn blir ofte raskt uttørret. Hvordan går det med han nå. Han er vel på siste året i barnehagen?

Pasient Det er han og synes det er flott å være blant de eldste og å være ”sjef” for guttegjengen som han sier.

"Omgangssyken som Bendik hadde skyldtes rotaviruset. Det rammer hyppigst barn under to år og er ansvarlig for halvparten av sykehusinnleggelsene på grunn av diare og oppkast i denne aldersgruppen."

 

Lege Han har sikkert en demokratisk lederstil. Bendik er jo ikke en dominerende gutt. Det er nok fint for stemningen blant guttene i hans avdeling at han er ”sjefen”.

Pasient Ja – han er en grei kar.

Lisa kikket ut i luften. Hun smilte mens hun tenkte på sønnen sin.

Pasient Men du stemmer det at det nå er kommet vaksine mot diare hos barn? Jeg ønsker selvfølgelig at Hanna skal slippe å bli så syk som Bendik.

Lege Ja – vaksinen jeg tror du tenker på har vært tilgjengelig et halvt års tid.

Viruset er svært smittsomt og 95 prosent av alle barn blir smittet innen de er fem år.

Sykdommen kan ha et alvorlig forløp slik Bendik erfarte, og årlig blir trolig nærmere 1000 norske barn innlagt i sykehus for å få intravenøs tilførsel av væske. Siden de minste barna er mest sårbare i forhold til uttørring ved diare og oppkast, har de størst nytte av å bli vaksinert.

Lege Vaksinen du tenker på heter Rotarix og kan gies fra barnet er seks uker gammelt. Den forhindrer ikke at det blir smittet av rotavirus, men gjør sykdomsforløpet betydelig mildere. Vaksinasjonen må være fullført innen barnet er et halvt år og innebærer innebærer to doser som blir gitt med fire ukers mellomrom. Hver dose er kun en milliliter og svelges av barnet som derved slipper sprøytestikk. Prisen per dose er i underkant av 700 kroner. Folkehelseinstituttet vurderer om de skal inkludere vaksinen i det offentlige barnevaksineprogrammet ved helsestasjonene. Den endelige beslutningen blir sannsynligvis ikke tatt før om to – tre år.

Pasient Det var synd, men jeg tror ikke vi kan vente på det. Ser du noen betenkeligheter med at vi vaksinerer Hanna?

Lege Nei – for så vidt ikke. Jeg forstår godt at dere ønsker å gi henne denne beskyttelsen.

Pasient Fint. Kan du skrive en resept så kan jeg ta den med hjem til mannen min. Så kan vi snakke sammen om han er enig i at Hanna blir vaksinert mot dette viruset.

Lege Det er helt iorden.