Beate var fjorten år og kom sammen med moren. Det var en litt trykket stemning mellom de to. Moren sa forsiktig at det var Beate de kom for i dag. Hun spurte datteren om hun ville forklare det selv. Beate ristet på hodet.

Maria fortalte at det gjaldt Beates pubertet. Hun hadde ikke fått menstruasjon enda og hadde små bryster. Beate syntes det var leit, fordi nesten alle de andre jentene i klassen hadde fått mensen for lengst. Hun følte at hun ble sett på som et barn. Jeg sa at hun var like gammel og ”voksen i hodet” som de andre selv om hun ikke hadde rukket å få menstruasjon.

Pasient: Det skjønner ikke de! To av venninnene mine vil ikke være så mye sammen med meg lenger. De går bare på fester med dem som ser ut som de er eldre enn meg!

Lege: Jeg skjønner at det er leit, men jeg tror de vet at du er like moden i tanker og følelser som dem.

Puberteten er en tøff tid. Beate kunne nok ha rett i at enkelte jenter som er veldig opptatt av å virke modne velger venninner som ser mest mulig voksne ut.

I likhet med andre menneskelige egenskaper varierer tidspunktet for puberteten fra jente til jente. Og noen gjennomfører den raskere enn andre. Arvelige egenskaper spiller en stor rolle. Moren fortalte at hun hadde fått menstruasjon i femten års alder. Beate sukket tungt.

Pasient: Ja, men er det ikke noe vi kan gjøre da? Det kan jo være noe tull med mine hormoner for det vel. Unge får jo tross alt pubertet tidligere i dag enn da du var ung, mamma!

Jeg spurte om det hadde skjedd andre endringer med kroppen hennes det siste året som for eksempel begynnende hårvekst i armhuler eller underliv. Beate nikket.

Pasient: Litt, sa hun og så vekk.

Jeg forklarte at ettersom utviklingen av brystene, lengdeveksten og de andre kjennetegnene på pubertetsutviklingen var godt i gang og hun også ellers framsto som en normal jente, så trengte hun ikke bekymre seg.

Lege: Du nærmer deg faktisk slutten av puberteten og vil sannsynligvis få blødninger i løpet av et års tid. Hvis det ikke skjer innen du fyller 16 år, er det fint om du kommer tilbake.

Beate var litt skuffet over svaret men syntes det var godt å få bekreftet at hun var i rute.