Familien

Spørsmål: Kan et barn som har mor med bloodtype B og far med blodtype A få blodtype 0, og i tilfelle hvordan?

Å reise med barn – bare tanken kan få den mest hardføre og erfarne globetrotter til å kaldsvette. Men med god planlegging og noen lure tips trenger ikke ferien bli kaotisk. Forbered dere godt, og nyt en deilig, forfriskende ferie.

Selv i de mest kjærlige ekteskap trengs det pleie og vedlikehold for at det skal holde livet ut. Her er syv tips om hva dere bør gjøre.

Ferien skal være noen hyggelig uker hvor familien har tid til å slappe av og kose seg sammen. Likevel opplever mange at ferietiden utløser flere konflikter enn vanlig, og at familien settes under press i akkurat denne perioden som er viet kos og samvær.

Spørsmål: Vi mistet det eldste barnet vårt i en ulykke for et halvt år siden. Våre to gjenlevende barn, mannen min og jeg var knust og i dyp sorg. Alle gråt, og vi hadde et godt samhold. Nå føler jeg at vi har mistet det. Vi snakker ikke så mye med hverandre lenger. Alle er triste. Ingen har energi til å ha det hyggelig. Huset vår har blitt et tomt og gledesløst sted å være. Barna våre er blitt stille og innesluttede, og mannen min og jeg har sklidd helt fra hverandre og prater lite. Han rømmer huset så ofte han kan og trener mer enn før. Det reagerer jeg på, for jeg synes at han burde være hjemme med oss andre. Dessuten sier han at jeg bør begynne å jobbe igjen, fordi han mener jeg har altfor mye tid til å tenke på barnet som vi mistet! Det synes jeg er hjerterått av ham å si. Jeg føler at situasjonen er helt fastlåst og ønsker noen råd.

Spørsmål: Jeg lurer på hvordan folk i de tusen hjem tar vare på hverandre og tiden vi har utdelt. Vi har bare et liv og bør vel stoppe opp å tenke? Mannen min og jeg har tre barn (to år og eldre) sammen. Han jobber vanlige dager, og jeg er hjemme med hus, barn, innkjøp, regninger; ja, stort sett alt både dag og kveld. Jeg skal innrømme at jeg savner ømhet, forståelse og en kopp kaffe ute blant folk sammen med han. Heldigvis har jeg mange venninner, men jeg har egentlig ingen tid til dem.

Skiturer med barn i pulk kan gi fine opplevelser for liten og stor. For å unngå ulykker og for at barnet skal trives, er det viktig at pulken er av nyere dato og at dere tar enkelte forholdsregler.

Spørsmål: De siste fire årene har vi hatt mye motgang i vårt ekteskap og som endte med at min mann var utro. Etter samtaler hos en familierådgiver har vi nå funnet tilbake til hverandre.

Diabetes, ME, MS og andre kroniske sykdommer kan gå utover parforholdet.

Danske forskere har nylig beregnet den forventete levetiden blant dagens barn.

Det finnes gode grunner til å skille seg, men det kan også være gode grunner til å la det være.

Sjalusi er en grunnleggende følelse i oss alle, og er ikke spesielt for barn. De aller fleste av oss har kjent på sjalusien og vet at den kan føles både vond og vanskelig.

Spørsmål: Min samboer har en datter på åtte år som kommer på besøk annenhver uke. Hun liker meg, men jeg orker ikke henne og gruer meg til hun skal komme.

Hvem vil vel ikke bli lykkeligere? Ofte er det ens egen forståelse av begrepet ”lykke” som står i veien. Her er seks vanlige antagelser.

Tenåringer, både jenter og gutter, som har et fortrolig forhold til sine foreldre, utsetter sin seksuelle debut, hvis de vet at foreldrene mener det er riktig å vente.

Spørsmål: Jeg er en jente på 17 år, som har et stort problem med familien min. Når jeg er sammen med vennene mine, så er det alltid så mye snakk om familiene deres. Alle snakker om hva de gjør, om spennende ferier, om fester og selskap hjemme, om hva foreldrene jobber med og så videre. Problemet mitt er at jeg har en mor og en far, en søster og en bror som er snille nok, det er ikke det, men jeg skammer meg over dem og har ikke lyst at vennene mine skal møte dem. Alle de andre foreldrene har høy utdannelse, god råd og finere hus enn oss. Vi bor i en liten leilighet.  Mor og far vil absolutt at vi skal ha det så koselig. De vil at vi skal være hjemme og spise pizza og brus, og at alle skal være fornøyde! De er så redde for at noe skal skje med meg at jeg blir gal av dem. Alle andre får være ute lenger enn meg! Vi flyttet hit for to år siden, og jeg har ennå ikke tatt med de nye vennene mine hjem. Mor og far er snille, og jeg skammer meg over å skamme meg over dem. Hva skal jeg gjøre?

Svar: Du er i en alder der man er ekstra opptatt av hva andre synes, så det er svært forståelig at du opplever det som vanskelig å være lojal mot din families verdier og å leve opp til hva du tenker at dine venner verdsetter. Alle ønsker vi i varierende grad å fremstå som vellykkete.  Mange tillegger symboler på økonomisk velstand stor vekt, men god økonomi er ikke ensbetydende med et godt liv. I familier med høy inntekt og en vellykket fasade er det ikke alltid et vellykket indre. En del karrierehjem har mistet de gode verdiene på veien. Hvis mor og far er opptatt av å være ”vellykkete”, må de vanligvis jobbe og streve for å ha råd til å fremstå slik. Det kan gå utover familielivet. Prøv også å legge merke til at det er utfordringer i aller fleste familier for eksempel konflikter mellom foreldrene, barn som mistrives, vonde skilsmisser og sykdom. Det ligger noe i enhver familie. Er det ikke synlige problemer, så ligger de ofte under overflaten i form av depresjoner, alkoholmisbruk eller andre vansker.

Jeg tror du skal introdusere vennene dine for din familie. Begynn gjerne med venninnene som du stoler mest på. De som ikke godtar foreldrene dine er ikke ikke nødvendigvis gode venner. Jeg tror imidlertid de vil trives med foreldrene dine. Kanskje vill de hos deg og din familie møte noe de har savnet hjemme hos seg selv. Jeg synes at det høres ut som om du har de beste foreldrene noen barn kan ønske seg. Det tror jeg du selv også snart  vil se og synes.

Det er et hardt og tålmodighetskrevende arbeid å pleie en dement ektefelle, mor, far eller onkel. Mange som er senil demente får endret personlighet. De kan mangle innsikt, ha dårlig dømmekraft og bli aggressive. Angst, mistenksomhet, vrangforestillinger og problemer med gjenkjenning gjør pleie av demente til en utfordring.

Spørsmål: Jeg er en bekymret mormor til ei jente på 11 år. Hun har alltid vært litt engstelig og redd for mye på kveldstid. Om natten har hun nattlys på og døren åpen, men likevel er hun utrygg. Hun sover godt hvis hun får sove i samme seng som foreldrene. Er det noe annet de kan gjøre?

For 20 år siden sluttet de fleste barn å bruke bleie ved to års alder.

Spørsmål: Jeg har lagt merke til at kjæresten min blir sur og irritabel når jeg nærmer meg menstruasjon selv før jeg lar ham vite at jeg er premenstruell. Hvordan kan det ha seg? På Internett har jeg sett noe som kalles «irritable male syndrome? Kan kjæresten min ha dette syndromet?

x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.
Godta informasjonskapsler for å registrere deg