Hva kjennetegner et bortskjemt barn, og hvordan unngår du at ditt barn blir det?

”Du skjemmer barnet helt bort på den måten”, er nok en advarsel de fleste foreldre har hørt en gang eller to. Man vil så gjerne gi barna det aller beste, men går man for langt ender man opp med et barn som alltid forventer å få viljen sin.

Hva ligger egentlig i begrepet ”bortskjemt”? Og hva kan man gjøre for å unngå dette?

Bortskjemt eller overbeskyttet?

”Bortskjemt barn” er egentlig et utdatert uttrykk, mener David Elkind, professor i barns utvikling. Man bør heller snakke om ”overbeskyttede” barn. Behandler man barn som om de er yngre enn hva de egentlig er, vil de oppføre seg deretter. Å skrike, slå og bite, er normalt for babyer og helt små barn, men har de passert 4-5 år, er det tegn på usikkerhet. De har ikke lært å stole på seg selv.

Ingen bortskjemte babyer

Man kan ikke skjemme bort en baby. Når de er så små skriker og gråter de kun når det er noe de vil eller trenger. Det er deres måte å kommunisere på. De vil aldri prøve å manipulere foreldrene, og da er vanskelig å skjemme dem bort. Noe av det viktigste er å gi babyen en følelse av trygghet.

Forskning viser at babyer med foreldre som er raskt på plass ved gråt og hyl, er lykkeligere og mer uavhengige innen de fyller ett år. De har lært seg å stole på at mor og far alltid vil være der når de trenger dem.

Etter hvert som barnet blir eldre er det derimot fullt mulig å skjemme det bort. Barn skal alltid være sikre på at foreldrene stiller opp for dem, og de skal alltid føle seg beskyttet. Men å gi barna alt de vil ha og ikke forvente at de skal etterleve grenser og regler er ikke hensiktsmessig.

3 tegn på at du skjemmer bort barnet ditt

- Barnet har egen meny:

Lager du egne retter til barnet fordi han eller hun ikke vil ha det som resten av familien spiser, er dere i faresonen. Å gi særbehandling en gang i blant er helt greit. Og man skal selvsagt ta hensyn til barn som har spesielle behov i matveien, for eksempel matallergi. Men å la barnet få egne spesialretter hver dag, er ingen god ide. Hvis barnet nekter å spise det som blir servert, får han eller hun heller stå over. En 5-åring tar ikke skade av å stå over et måltid, sier Elkind.

- Raserianfall:

Å skrike og slå er helt normalt for en 2-3 åring. I denne alderen begynner de å få egne meninger, og dette er måten de uttrykker dem på. Men hvis barnet fortsetter med slike raserianfall i 5-6 års alderen, da er det noe som ikke stemmer. Nå er de gamle nok til å si med ord hva de mener og føler.

- Barnet klarer ikke å løsrive seg fra foreldrene:

Hvis barnet ikke klarer å sovne uten foreldrene, ikke vil være alene med besteforeldre og barnevakt, eller lager bråk hver gang det skal i barnehagen eller på skolen, da har man et problem. Barn vil alltid være avhengig av foreldrene sine, men de må også lære å klare seg uten dem.

Hvordan unngå å skjemme bort barnet sitt?

- Ha klare sikkerhetsregler:

Når det kommer til sikkerhet er det viktig å være klar og tydelig. Si for eksempel at barnet aldri må røre varme kokeplater, og aldri løpe ut i gaten. Barnet skal ikke være i tvil om hva som er lov, og hva som er forbudt.

- Oppfordre til positiv oppførsel:

Hvis du vil at barnet skal si ”takk” og leke fint sammen med andre barn, må du fortelle det til ham eller henne. Det er vel så viktig å gi ros når barnet oppfører seg fint, som å kjefte når det gjør noe galt.

- Snakk åpent med barnet:

Barn som har begynt på skolen har mer selvinnsikt enn hva mange tror. Ved problemer bør du sette deg ned sammen med barnet, og snakke åpent om det til dere sammen finner en løsning. Vær bevisst på hvordan du stiller spørsmål. Å spørre ”hvorfor gjorde du det”, kan være vanskelig for barnet å svare på. Sier du heller ”jeg lurer på hvorfor dette skjedde”, kan det være lettere for barnet å fortelle. Det gir rom for spekulering og undring, og det er lettere å ”komme i gang” med et svar.

- Vær rolig:

Gjør barnet noe det ikke skal – forhold deg rolig. Begynner du å rope og kjefte, vil det kun sette deg i et dårlig lys. Dette er ikke måten man lærer barn god oppførsel på.

- Vær konsekvent:

Gjør alltid det du sier at du vil gjøre. Hvis du advarer barnet om konsekvenser for en viss type oppførsel, så skal det skjønne at du mener alvor. Det betyr at du må faktisk ta vekk lekene hvis barnet ikke har gjort som det skal. Hvis du bare truer med hva følgene vil bli, men aldri gjennomfører det, er det kun tomme trusler.

Kilder: ”Is your child spoiled?”, Webmd.com