Å lokke barn med is, leker og andre goder for å få dem til å gjøre det man vil, er en vanlig taktikk blant foreldre. Men pass på, det kan slå tilbake.

Det finnes utallige situasjoner der barn ikke gjør som foreldrene vil. Det kan for eksempel være en datter som nekter å legge seg, eller en sønn som er spydig. Hva gjør man når ord og formaninger ikke strekker til?

Å friste barn med penger, godteri og nye leker for å få dem til å oppføre seg korrekt, er som oftest svært effektivt. Da er det kanskje ikke så rart at foreldre bruker denne metoden titt og stadig. Men ekspertene advarer mot å gjøre det for ofte.

Sender feil signal

Når man bestikker barn på denne måten sender man signaler som kan være uheldige. Du sier egentlig at du ikke tror at han eller hun klarer å oppføre seg ordentlig uten å få noe igjen for det.

Man skal også være varsom med denne lokkemetoden for å få barna med på aktiviteter. Hvis du for eksempel bestikker barnet ditt til å bli med på skitur, kan det gi inntrykk av at dette i grunnen ikke er særlig morsomt. Barnet kan tenke at siden foreldrene ”betaler” han eller henne for å bli med, kan det umulig være noe gøy. Denne tankegangen er negativ i det lengre løp, fordi barna da ikke klarer å se egenverdien i en aktivitet. Hvis de ikke får noe ekstra for å være med, hva er da poenget?

Ond sirkel

Bestikkelser er svært effektivt for å stoppe raserianfall, gråting, furting osv., men resultatet er ofte kortvarig. Gjør man dette mange ganger, er det stor fare for at man kommer inn i en ond sirkel. Barnet vil gjenkjenne mønsteret, og vet at han eller hun kan få noe ut av å ikke gjøre som foreldrene sier. På lengre sikt kan du derfor ende opp med bare mer skriking og hyling. Jo flere bestikkelser du gir, desto større kan problemene bli.

Vet ikke hva ting er verdt

Med både mor og far i fulltidsjobb, blir det gjerne lite tid sammen med barna. En enkel måte for å lette på den dårlige samvittigheten, er å unnskylde seg med gaver og andre goder. Foreldre i dag bruker betydelig mer penger på barna sine enn for en generasjon siden. Ved å gi barn for mye ting kan de få følelsen av at de ikke trenger å jobbe for noe. Mange barn i dag vet ikke hva foreldrene må gjøre for å tjene penger. De aner ikke hva ting er verdt.

Hva med belønning?

Mens bestikkelse som regel fungerer som et lokkemiddel for å blidgjøre vrange barn, gis belønning til de som har vært snille og flinke.

Det er viktig å være bevisst på forskjellen mellom de to typene, samt hvordan og når man skal bruke dem. Man bør for eksempel ikke lokke med is til et barn som er sur fordi de må forlate parken en varm sommerdag. Da vikler man seg fort inni den onde sirkelen. Men å belønne barnet på vei hjem for at han eller hun villig ble med, oppfordrer til god oppførsel i fremtiden.

Belønning skal på den andre siden ikke gis i tide og utide. Noen ting, som for eksempel gode manerer og personlig hygiene, er noe man rett og slett forventer. Men i tilfeller der barnet tydelig går gjennom en vanskelig tid eller prøver hardt for å oppføre seg fint, kan belønning fungere bra.

Ingen langvarig effekt

Både bestikkelser og belønning kan fungere godt i enkelte situasjoner, men ingen av delene gir langvarig effekt. Barna lærer ingenting om å ta ansvar, selvdisiplin eller å ta egne avgjørelser. Dette er egenskaper som barn trenger når de blir eldre. Forskning viser at barn med god selvkontroll klarer seg bedre i ungdomstiden enn de som ikke kan motstå fristelser. Disiplinerte barn er vanligvis flinkere på skolen, har en bedre mental helse og har lavere risiko for å havne i kriminelle miljø.

Hva skal man gjøre?

Så hva skal man gjøre for å oppfordre barn til god oppførsel? Det første spørsmålet du må stille deg selv, er om barnet ditt faktisk vet forskjellen på rett og galt; er barnet inneforstått med hva som regnes som god atferd?

Hvis du krever at sønnen eller datteren din skal oppføre seg på en bestemt måte, må du vise at dette også gjelder for deg. Foreldrene er barnas første rollemodeller, og det er derfor viktig å gå foran som gode eksempler.

Kilde: ”Bribing kids for good behavior”, Webmd.com