Skilsmisser er aldri enkelt – i alle fall ikke når det er barn involvert. Her er fem tips om hva foreldre bør gjøre for at det skal bli lettest mulig for barnet.

1. Ikke gjør barnet til en budbringer

En skilsmisse kan ende på så mange måter. Noen ganger skilles foreldrene som venner, mens andre ganger snakker de knapt sammen. Da er det viktig at barnet ikke blir budbringer mellom de to partene. Det vil kun føre til følelsesmessig stress for ham eller henne.

Hvis dere ikke klarer å snakke sammen, verken ansikt til ansikt eller på telefon, er e-post en ypperlig kommunikasjonsmulighet. Her får dere tid til å tenke dere om før dere ”snakker”, og meldingene blir derfor klare og tydelige. All post blir dessuten lagret, slik at dere kan gå tilbake på det som er skrevet, dersom det oppstår uenigheter eller andre problemer.

2. Barnet er heller ingen terapeut

Eldre barn, fra tenårene og oppover, later gjerne til å ha mer forståelse for hva foreldrene går gjennom enn hva små barn har. Med mye på hjertet kan det derfor være lett å vende seg til dem for å lufte alle tankene. Men glem ikke at de tross alt er barna deres, og at de mest sannsynlig selv har vansker med det som skjer. Hold derfor detaljer om selve skilsmisseprosessen for deg selv, og snakk for all del ikke nedlatende om eksektefellen til barnet.

Trenger du noen å snakke med får du heller betro deg til venner eller andre voksne i slekten, eventuelt gå til en profesjonell terapeut.

3. Prøv å forstå barnet

En skilsmisse vil naturlig nok fremkalle masse følelser hos barnet, og det trenger å vite at det blir forstått. Fortell aldri hva han eller hun skal føle, men svar på det som blir sagt. Hvis barnet ikke ser ut til å like den nye kjæresten til eksen din, kan du heller spørre om dette stemmer. Du trenger ikke å komme med en løsning på problemet; du skal først og fremst lytte til hva barnet har å si.

4. Ikke avhør barnet

Pøser du på med spørsmål etter hver helg barnet har vært hos eksen din, vil barnet bare få en sterk følelse av å være i midten. Prøv heller å se på disse helgeturene som om barnet er på besøk hos en venn eller en tante. Når han eller hun kommer hjem, bør du kun stille vanlige, ”snille” spørsmål, som ”hva har dere gjort?”, ”har du hatt det gøy?” osv. Dette vil lette på trykket og gjøre det mer komfortabelt for barnet. Hvordan den nye kjæresten er og hvordan de bor, får du finne ut av selv.

5. Rett opp på feil

Når man er midt oppi skilsmissen er det ikke enkelt å vite hva en skal gjøre, og hvordan en skal forholde seg til den nye situasjonen. Kanskje du allerede har gjort noen av de nevnte feilene? Det er heldigvis aldri for sent å gjøre opp for seg. Her er noen tips om hva du kan gjøre:

- Be om tilgivelse. Du kan komme langt hos barn med en oppriktig unnskyldning.

- Forklar detaljert om hva du har gjort feil, og lov at du skal endre på dette fra nå av.

- Bli enig med barnet om et tegn som hun eller han kan gi hver gang du gjør feil. For eksempel at barnet skal løfte armen hver gang du snakker stygt om eksen.

Kilde: ”The top 5 mistakes divorced parents make”, Webmd.com