Skrevet av Journalist Linn Herredsvela / Sist oppdatert 17. august 2017

At kjærlighet får oss til å føle oss vel, er vel ingen nyhet. Men visste du at det å være glad i noen faktisk er helsebringende?

Forskning viser at det blant annet reduserer stress, forsterker immunforsvaret og lindrer smerte. Selv om nyforelskelse er noe av det som bringer frem flest følelser for andre, er ikke denne form for kjærlighet den mest virkningsfulle; her kan effekten faktisk være motsatt. Å være nyforelsket kan være fantastisk, men det kan også være smertefullt til tider. Disse svingningene opp og ned er en typisk stresskilde.

Vil man høste de skikkelig gode helsefordelene fra sosiale forhold, trenger man en roligere og mer stabil form for kjærlighet. Det kan være en ektefelle, en kjæreste man har hatt i mange år, en nær venn eller foreldre. Poenget er å føle seg knyttet til andre mennesker og føle seg respektert og verdsatt.

Her er ti helsebringende effekter ekte kjærlighet kan føre til:

1. Færre legebesøk

Forskning viser at gifte mennesker går sjeldnere til legen og har i gjennomsnitt kortere sykehusopphold. Hvorfor det er slik, er det ingen som vet. Harry Reis, professor i psykologi, tror det er fordi at mennesker er sosiale vesener som er skapt for å være i grupper sammen med andre. Når det ikke skjer, så går det utover det biologiske systemet.

En annen teori er at mennesker som er i forhold, tar bedre vare på seg selv. Kanskje du har en kone som passer på at du spiser sunn og næringsrik mat? Eller en bestevenn som tar deg med på trening? Ivaretar man slike gode vaner over lengre tid, kan det bety mindre sykdom og færre legebesøk.

2. Mindre depresjon og rusmisbruk

Både kvinner og menn som er gifte er mindre deprimert, ifølge en rapport fra The Health and Human Services. Dette er kanskje ikke så rart når man tenker på at ensomhet er en av de vanligste årsakene til depresjon. Det som muligens er mer overraskende er at ekteskap også ser ut til å begrense alkohol- og narkotikamisbruk, særlig blant yngre mennesker.

3. Lavere blodtrykk

Ekteskap er også bra for blodtrykket. Dette kom frem i en studie der 204 gifte mennesker og 99 single ble undersøkt. Alle deltagerne gikk med en måler som registrerte blodtrykket deres døgnet rundt. I tillegg måtte de gifte deltagerne svare på spørsmål om ekteskapet deres.

Det viste seg at deltagerne som var i lykkelige ekteskap hadde det beste blodtrykket. Deretter fulgte de single, og til slutt deltagerne som levde i ulykkelige ekteskap. Det er med andre ord ikke ekteskap i seg selv som har den gode virkningen, men hva et godt ekteskap gir. Det betyr at samme effekt kan komme fra gode vennskap og familiebånd.

4. Mindre angst

Amerikanske forskere har sammenlignet nyforelskede par med par som har vært sammen i lang tid. Ved bruk av MRI-scanning av hjernene, så de både likheter og forskjeller i de to gruppene. Et felles trekk var at hos alle parene var det aktivitet i den delen av hjernen som knyttes til intens kjærlighet. Men det er forskjellene som er av størst interesse i dette tilfellet. Forskerne så blant annet at hos parene som hadde holdt sammen lenge var det mindre aktivitet i den delen av hjernen som produserer engstelse og angst.

5. Smertestillende effekt

Hos samme type par, i samme forskningsprosjekt, så forskerne også mer aktivitet i den delen av hjernen som holder smerte under kontroll. Dette funnet støttes av en annen undersøkelse fra Centers of Disease Control and Prevention (CDC). Her ble over 127 000 voksne mennesker fulgt fra 1999 til 2002. Omtrent 60 prosent av dem var gift og ca 20 prosent hadde aldri vært gift. Deltagerne som var gift, klaget langt mindre over hodepine og ryggsmerter.

Også en tredje studie støtter denne teorien. Her testet forskerne elektrisk støt på 16 gifte kvinner. Kvinnene som holdt mannen sin i hånden da de fikk støtet, viste mindre respons i denne ”smertedelen” av hjernen. Jo lykkeligere ekteskapet er, desto bedre effekt.

6. Bedre stresstakling

På samme måte som man takler smerte bedre, gjør kjærlighet også stressfulle situasjoner enklere. Å miste jobben kan for eksempel være en nokså stresset affære. Hva skal man nå gjøre, hvor skal man få penger fra, hva vil folk si osv. er naturlige spørsmål som dukker opp. Å ha en som er glad i deg og som støtter deg, både psykisk, følelsesmessig og økonomisk vil gjøre situasjonen mye lettere.

7. Færre forkjølelser

Vi har nå sett at kjærlighet kan redusere stress, angst og depresjon, hvilket er svært bra for immunforsvaret. Forskning viser at mennesker som er positive og glade, har mindre fare for å bli syk av influensa- og forkjølelsesvirus enn mennesker som er deprimert, engstelig eller fiendtlige innstilt

8. Raskere heling

Kjærlighet påvirker ikke bare psyken og den emosjonelle delen av oss. Et nært forhold kan faktisk få fysiske sår til å gro raskere. I en studie ga forskerne 42 par mellom 22 og 77 år, blemmer for å studere helingsprosessen deres.

Det viste seg at hos deltakerne som var i et varmt og lykkelig ekteskap, grodde såret nesten dobbelt så fort, sammenlignet med de som var i kjøligere forhold.

9. Lever lengre

Flere forskere mener at gifte mennesker lever lengre enn single. I en åtte år lang studie, med data fra the National Health Interview Survey, så man at mennesker som aldri hadde vært gift hadde 58 prosent større sjanse for å dø.

Arthur Aron, også han professor i psykologi, tror at hjelp i praktiske problemer, delt økonomi og støtte fra barn, kan være årsaker til dette.

Reis har på den andre siden en mer emosjonell forklaring. Han tror at gifte folk lever lenger fordi de er sikret mot ensomhet og isolasjon.

10. Lykkeligere liv

Det er muligens en selvfølge at kjærlighet knyttes til glede. Men nå begynner også forskning å dokumentere denne linken. Studier viser at gode familiebånd betyr mer for lykke enn økonomisk inntekt.

Kilder:
1. ”10 surprising health benefits of love”, Webmd.com, 30. Januar 2009
2. R.G. Wood, B. Goesling, S. Avellar, The Effects of Marriage on Health: A Synthesis of Recent Research Evidence, U.S. Department of Health and Human Services (HHS), 19. Juni 2007
3. J. Holt-Lunstad, W. Birmingham, B.Q Jones, Is There Something Unique about Marriage? The Relative Impact of Marital Status, Relationship Quality, and Network Social Support on Ambulatory Blood Pressure and Mental Health, Annals of Behavioral Medicine, April 2008; vol. 35, nr.2, pp. 239-244
4. A. Aron, H. Fisher, D.J Mashek, et.al, Reward, Motivation, and Emotion Systems Associated With Early-Stage Intense Romantic Love, Journal of Neurophysiology, Juli 2005; vol. 94, pp. 327 – 337
5. C.A Schoenborn, Marital Status and Health: United States, 1999–2002, CDC, 15. Desember 2004, nr. 351
6. S. Cohen, C.M. Alper, W.J. Doyle, et.al, Positive Emotional Style Predicts Resistance to Illness After Experimental Exposure to Rhinovirus or Influenza A Virus, Psychosomatic Medicine, 2006; vol. 68, pp. 809-815
7. J.K Kiecolt-Glaser, T.J Loving, J. R Stowell, et. al, Hostile Marital Interactions, Proinflammatory Cytokine Production, and Wound Healing, Archives of General Psychiatry, 2005; vol. 62, pp. 1377-1384
8. R.J North, C.J Holahan, R.H Moos, et. al, Family support, family income, and happiness: A 10-year perspective, Journal of Family Psychology; vol 22(3), 2008, pp. 475-483.

Legg til kommentar

Sikkerhetskode
Vis ny kode
Vennligst skriv Sikkerhetskode

Sv: Tånegl Sv: Tånegl

I går 11:57

Hvis ikke negleroten er skadet, vil neglen trolig vokse ut igjen. Det er mulig den ikke blir helt "perfekt" og...

Sv: Sår bak på hælen Sv: Sår bak på hælen

I går 11:23

Huden kan være rødlig i lang tid etter et gnagsår, spesielt etter gjentatte gnagsår på samme sted. Jeg...

Sv: Smerte i ståretåa Sv: Smerte i ståretåa

I går 10:59

Jeg foreslår at du bestiller en time nærmeste dager hos fastlegen din. Kombinasjonen av leddsmerter og...

Sv: Vondt i halsen Sv: Vondt i halsen

I går 10:55

Jeg har dessverre ikke forslag til forklaring på smertene. Ettersom du ikke har vondt når du svelger, er...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

I går 10:39

Stoffskiftet vurderes best med blodprøver. Hvis de er fine, er sannsynligvis stoffskiftet ditt normalt. Kuler...

Sv: Nervøs for hver eneste liten ting Sv: Nervøs for hver eneste liten ting

I går 10:37

Klikkelyder i kjeven er vanlig og sjelden uttrykk for alvorlig sykdom. En ertestor kul omkring kjevene eller...

Sv: skabb krem Sv: skabb krem

I går 10:35

Generelt anbefales at behandling mot skabb gjentas etter en uke. Ved et av produktene (Stromectol) anbefales...

Sv: Ms, og betennelser Sv: Ms, og betennelser

I går 10:31

Det er vanskelig å si hva som best vil hjelpe deg uten å undersøke deg og vurdere hva slags betennelser du...

Sv: flekker på tenner Sv: flekker på tenner

I går 10:28

Kaffe, pepsi, cola og rødvin setter flekker på tenner. Jeg tror ikke grønn te gjør det.

Sv: Crp Sv: Crp

I går 10:26

Jeg kjenner ikke til at det eksisterer en øvre grense som er assosiert med dødelig utfall, men generelt...

Sv: Hår-sekk infeksjon? Sv: Hår-sekk infeksjon?

02/08/2017 10:00

Ja - det er en mulig forklaring. Jeg anbefaler at du kontakter lege med spørsmål om du vil ha nytte av...

Sv: Menstrasjon... Sv: Menstrasjon...

02/08/2017 09:58

Typiske symptomer ved urinveisinfeksjoner er hyppig vannlating og svie ved vannlating. Symptomene passer...

Sv: Sv: Har ms - utfall h. side. Benet/foten er svake ... Sv: Sv: Har ms - utfall h. side. Benet/foten er svake ...

02/08/2017 09:56

Jeg kjenner dessverre ikke til andre tiltak eller behandling enn den du får nå. Det er positivt at du...

Sv: Mørk stripe under negl Sv: Mørk stripe under negl

02/08/2017 09:45

En mørk stripe nedover undersiden av en enkelt negl skyldes ofte en uskyldig blødning uten betydning, så...

Sv: kløe Sv: kløe

01/08/2017 15:42

Dersom du har utslett i tillegg til kløe kan det dreie seg om en hudsykdom, for eksempel elveblest. Det...

Sv: Strekkmerker Sv: Strekkmerker

01/08/2017 15:37

Strekkmerker skyldes svikt hudens elastiske fibre. Dette skjer først og fremst når kroppen er i endring som...

Sv: Medisiner for søvn Sv: Medisiner for søvn

01/08/2017 15:34

Stilnoct er vanedannende i den forstand at virkningen avtar etterhvert ved daglig bruk. Den kan også påvirke...

Sv: Deformert skulderparti Sv: Deformert skulderparti

01/08/2017 15:27

Hvis skuldrene er like "spisse", er det kanskje mest nærliggende å tenke at det ikke skyldes en skade eller...

Sv: kvalm og vont i magen Sv: kvalm og vont i magen

01/08/2017 15:25

Det er vanskelig å si hva "anfallene" med kvalme, svetting og smerter skyldes uten å vite mer om din helse...

Sv: førerkort Sv: førerkort

01/08/2017 15:18

CDT (carbohydrate deficient transferrin) er en blodprøve som vanligvis stiger hvis man drikker mer enn tre...

Sv: Pungen trekker seg sammen Sv: Pungen trekker seg sammen

21/07/2017 21:35

Like under huden i pungen er det en muskel. Den trekker seg sammen når huden utsettes for kulde....

Sv: Klamydia/sopp Sv: Klamydia/sopp

21/07/2017 21:31

En soppinfeksjon er en nærliggende forklaring og kan behandles med Canesten krem eller tilsvarende reseptfrie...

Sv: Blokkering av testosteron Sv: Blokkering av testosteron

21/07/2017 21:30

Jeg kjenner ikke til reseptfrie remedier som kan blokkere eller hemme effekten av testosteron.

Sv: Smerter ved sperm i skjeden Sv: Smerter ved sperm i skjeden

21/07/2017 21:29

Allergi mot sæd er sjelden. Typiske symptomer er kløe, rødhet og hevelse der man kommer i kontakt med...

Sv: Noe henger ut av underlivet! Sv: Noe henger ut av underlivet!

21/07/2017 21:26

Jeg antar at det er de indre kjønnsleppene du har lagt merke til.

Sv: Herpes Sv: Herpes

21/07/2017 21:25

Det er mulig å bli smittet av begge typene herpes i underlivet eller andre steder på huden.

Sv: Herpes Sv: Herpes

21/07/2017 21:25

Det er mulig å bli smittet av begge typene herpes i underlivet eller andre steder på huden.

Sv: Herpes Sv: Herpes

21/07/2017 21:25

Det er mulig å bli smittet av begge typene herpes i underlivet eller andre steder på huden.

Sv: Graviditet Sv: Graviditet

21/07/2017 21:02

Ettersom du har lavt stoffskifte er det viktig at du raskt oppsøker lege og får avklart om du er gravid. I...

Sv: Kneskade Sv: Kneskade

21/07/2017 20:59

Hvis du kan gå fint på beinet, er det mest sannsynlig ikke noe brudd, men helt sikker kan man dessverre ikke...

Sv: Galaktore Sv: Galaktore

21/07/2017 20:56

Prolaktin er et hormon som produseres i hypofysen, er kjertel som ligger midt inne i hjernen. Hormonets...

Sv: Flekk Sv: Flekk

21/07/2017 20:48

Det er vanskelig å si hva dette er uten å undersøke deg, men hvis flekkene klør kan de kanskje være...

Sv: Hoven mandel Sv: Hoven mandel

21/07/2017 20:45

Det er vanskelig å mene så mye om dette uten å ha undersøkt deg og sett mandlen(e) din(e). Hvis den ser...

Sv: er dette normalt? Sv: er dette normalt?

21/07/2017 20:43

Det er uvanlig lenge å tilbringe 30-60 minutter på toalettet daglig. Hvis grunnen til at det tar tid å få...

Sv: Hei Sv: Hei

21/07/2017 20:39

Jeg foreslår å ta en ny graviditetstest. Hvis den er positiv, er du trolig gravid. Dersom den er negativ og...

Sv: Flekk Sv: Flekk

16/07/2017 15:14

Det er vanskelig å gi en vurdering av flekken uten å se den. Kan du sende meg en lenke til et bilde av den?

Sv: Intens smerte i bryst Sv: Intens smerte i bryst

16/07/2017 15:11

Et sikkert svar på hva smertene skyldes kan jeg ikke gi deg uten å undersøke deg, men ut i fra beskrivelsen...

Sv: Seneskjedebetennelse Sv: Seneskjedebetennelse

13/07/2017 16:03

Jeg synes det er vanskelig å gi en vurdering av dette uten å undersøke henne. Men på denne siden kan du...

Sv: Underlivsplager Sv: Underlivsplager

13/07/2017 15:59

Kløe, svie og brenning kan skyldes en soppinfeksjon og i så fall lindres med reseptfrie kremer og/eller...

Sv: Pigmentløse flekker Sv: Pigmentløse flekker

13/07/2017 15:48

Muligens har du vitiligo. Det er en pigmentsykdom som er kjennetegnet av permanente lyse flekker på huden i...

Sv: Søvnproblemer Sv: Søvnproblemer

13/07/2017 15:47

Beskrivelsen kan ligne litt på søvngjengeri, men helt sikker er jeg ikke. Jeg synes helt klart at det vil...

Sv: Sv: Trenger hjelp til å diagonisere hva som feiler... Sv: Sv: Trenger hjelp til å diagonisere hva som feiler...

13/07/2017 15:41

Det er dessverre vanskelig å gi deg en god vurdering av denne problemstillingen pr brev uten å ha mulighet...

Sv: Asymmetriske bryster Sv: Asymmetriske bryster

13/07/2017 15:40

Jeg foreslår at du kontakter legen din når du er ferdig utvokst og ber om henvisning til en vurdering ved en...

Sv: Allergi mot jordbær? Sv: Allergi mot jordbær?

13/07/2017 15:36

Det er mulig at du er blitt allergisk mot jordbær. Det er ikke uvanlig hos personer som er allergiske mot...

Sv: Kosttilskudd: Niacin Sv: Kosttilskudd: Niacin

13/07/2017 15:33

Overdosering av niacin er sjelden hvis man spiser niacinrike matvarer. Men ved bruk av kosttilskudd er det...

Sv: Hematom? Sv: Hematom?

28/06/2017 14:24

Jeg er enig med fysioterapeuten at det kan være en rest etter blødningen som du kanskje hadde da du traff...

Sv: Objekt mot/i øyet Sv: Objekt mot/i øyet

28/06/2017 14:22

Dersom jenta ikke kniper igjen øyet eller gir uttrykk for noe ubehag og øyet ikke er rødt eller det renner...

Sv: Kvalme og oppkast Sv: Kvalme og oppkast

28/06/2017 14:20

Hvis kvalmen/oppkast skyldes matforgiftning, er det vanligvis ikke så mye man kan gjøre utover å vente på...

Sv: Vondt i venstre side rygg Sv: Vondt i venstre side rygg

28/06/2017 14:19

Vanskelig å si, men nyrestein, lungebetennelse eller annen lungelidelse er mulige forklaringer. Jeg synes du...

Sv: Heling etter vevsprøve av livmorshalskreft Sv: Heling etter vevsprøve av livmorshalskreft

28/06/2017 14:17

Hvis du ikke har andre symptomer og du er feberfri, ville jeg kanskje ha sett det hele an en dag eller...

Sv: Hjernerystelse Sv: Hjernerystelse

28/06/2017 14:15

Jeg foreslår å ikke heade eller å dunke hodet de nærmeste par månedene. Og det blir vel vanskelig å...

Sv: Svimmelhet Sv: Svimmelhet

28/06/2017 14:14

Du må nesten beskrive anfallene litt nærmere... Kan du det?

Sv: Føflekk Sv: Føflekk

28/06/2017 14:13

Det vil jeg tro lar seg gjøre, men pass på å dekke til såret/arret når du er i syden for å unngå å bli...

Sv: Bør man teste for HPV flere steder? Sv: Bør man teste for HPV flere steder?

28/06/2017 14:12

1. Vaksinen vil redusere risikoen for reinfeksjon. 2. Se tekst merket med gult på denne siden:...

Sv: Vannmangel? Sv: Vannmangel?

28/06/2017 14:06

Ja - det kan høres ut som du drikker litt lite (mørk urin, trøtt og slapp, to glass om dagen....), men jeg...

Sv: spyttkjertel På høyere Sv: spyttkjertel På høyere

28/06/2017 14:02

Det er vanskelig å få dette sjekket uten å gå til lege. Om du har hatt en infeksjon i spyttkjertelen...

Sv: Øre nese hals Sv: Øre nese hals

28/06/2017 14:00

De gule klumpene som du nevner kommer - slik du skriver - antagelig fra groper i mandlene dine. I gropene som...

Sv: Akne Sv: Akne

28/06/2017 13:55

Jeg foreslår at du spør legen din om det er aktuelt å legge til en ekstra krem for å få økt effekt eller...

Sv: Hals Sv: Hals

28/06/2017 13:53

Jeg ser ikke noe sikkert galt på bildene. Hvis du opplever at symptomene dine er avtagende og du er i...

Sv: opp og ned i vekt Sv: opp og ned i vekt

28/06/2017 13:50

Jeg foreslår at du spør legen din hvem han har tenkt å henvise deg til og hvorfor vedkommende er bedre...

Si oss din mening

Takk for at du tar deg tid til å si din mening. Vi setter pris på å lese dine synspunkter.
Captcha plugin 2+ for Joomla from Outsource Online
 
x

Fyll inn ditt navn, din epostadresse og få fordeler

* Skriv inn ønsket brukernavn
* Skriv inn gyldig e-post!
* Skriv inn passord! (Minst 6 tegn)
Her velger du brukernavn og passord. Hvis du eventuelt glemmer dem, kan vi sende dem til deg pr. epost.

Jeg har lest og forstått betingelsene og reglene for bruk av dette nettstedet

Vi bruker informasjonskapsler til å forbedre vår hjemmeside og din brukeropplevelse. For å finne ut mer om informasjonskapsler og hvordan du sletter dem, se våre retningslinjer for personvern. Jeg aksepterer informasjonskapsler fra Helsenett.no.OK