Man vil gjerne være åpen og ærlig med partner. Men å fortelle at man har MS eller spiseforstyrrelse, at man lider av angst eller at man ikke kan få barn, kan være svært vanskelig. Her er åtte tips om hvordan du bør gå frem.

1. Øv på hva du skal si

Forbereder du deg, kommer budskapet klarere frem. Øv sammen med en god venn for å finne den beste måten å ordlegge deg på. Er det noen ord og uttrykk som kan oppleves ekstra skremmende, og som du bør unnlate å bruke? Hvor mye skal du fortelle? Du vil ikke overrumple partneren din, samtidig som det er viktig å gi nok informasjon slik at han eller hun forstår hva sykdommen innebærer. Øver du sammen med en venn kan dere sammen sortere ut hva som er av størst betydning.

2. Ikke fortell på første date

Selv om du vil ha et åpent forhold med partneren din, kan det være lurt å holde igjen om sykdommen på den første daten. Det er ikke noe å skamme seg over, men en sykdom kan lett være med på å definere deg. La personen bli kjent med deg først, slik at han eller hun ikke kun forbinder deg med helsetilstanden din.

Du bør på den andre siden ikke vente for lenge før du forteller. Går det for lang tid kan partneren oppleve det som uærlighet. Dessuten, hvis det viser seg at han eller hun ikke vil være sammen med deg på grunn av sykdommen, er det til begges beste å vite det så fort som mulig. Å ha betrodd seg og være ferdig med det, vil også være bedre for deg. Så slipper du å grue deg.

3. Når skal man fortelle?

Det kan være vanskelig å finne et passende tidspunkt til å fortelle at man er på avrusning eller at man er selvskader. Det beste kan være å lede en vanlig samtale inn på emnet. Si for eksempel at du synes dere har det veldig fint sammen, og at det virker som det går riktig vei for dere. Av den grunn så er det noe du vil fortelle. På den måten så blir det mindre dramatisk enn om dere møtes kun for å snakke om sykdommen din.

4. Hvor skal man fortelle?

Hvis du har en seksuelt overførbar sykdom, er nok ikke sengen den rette plassen for å betro seg. Dette gjelder i grunnen samme hvilken sykdom du lider av. Ikke velg steder som du forbinder med intimitet. Å gå en tur i parken kan være et godt alternativ. Det er ute i det fri, det er avslappet og uformelt. Bare pass på at ingen overhører samtalen deres.

5. Vær samen med likesinnede

Hvis du er veldig redd for å bli avvist eller misforstått av partnere på grunn av helsetilstanden din, kan det noen ganger være bedre å date mennesker som har samme sykdom. Partner vil da forstå hvordan du har det og allerede vite hva sykdommen innebærer. Det finnes flere datingsider på internett der du kan treffe mennesker i samme situasjon. Å være med i organisasjoner og støttegrupper, er også en fin måte å treffe mennesker på.

6. Gi rom

Uansett hvor godt forberedt du er, og samme hvor bra du ordlegger deg, så kan meldingen være et lite sjokk for partneren din. I så fall, si at du forstår at det er mye å ta inn, og at du vil gi ham eller henne tid og rom til å gjøre det. Ta fysisk avstand, men hold kontakt på telefon. Etter at partneren din har fått summet seg, kan dere ta en ordentlig prat sammen.

7. Ikke ta det personlig

Dersom det viser seg at partneren ikke vil være sammen med deg etter at du har betrodd deg, så ikke ta det personlig. Hvis alt var fint mellom dere før du fortalte om sykdommen din, så er det helsetilstanden din partneren gjør det slutt med – ikke deg. Husk også at selv om en person ikke klarer å leve med sykdommen din, så gjør ikke det ham eller henne til et ondt menneske. Det er bare ikke den riktige personen for deg.

8. Ta i mot støtte

Åpenhet er viktig i alle forhold. Slipp partneren inn og la ham eller henne hjelpe deg. Å være sammen om sykdommen, kan føre dere enda tettere sammen.

I tillegg til å ta i mot hjelp fra partner, kan det være lurt å delta i støttegrupper eller organisasjoner der flere er i samme situasjon. Kanskje partneren din også vil være med? Her kan dere dele erfaringer med andre mennesker som går gjennom det samme som dere.