Her er åtte utfordringer som forekommer i nærmest alle parforhold og råd om hvordan du kan møte dem.

1. Du kommer til å tenke ”er dette alt? For alltid?”

Bryllupsdagen er en av de lykkeligste dagene i de flestes liv. Men denne følelsen varer ikke evig. Uansett hvor flott ektefelle du har, kan ikke hun eller han gjøre deg lykkelig hvert eneste minutt, hver eneste dag. Noen dager vil du kanskje lure på hvorfor dere giftet dere i det hele tatt.

Det kan være hardt å våkne opp etter en god drøm for å se det virkelige livet – hverdagslivet. Men så snart du gir slipp på alle fantasier om evig lykke på rosa skyer, så vil du se at et ”ekte” ekteskap er mye bedre enn hva du hadde antatt.

2. Du må jobbe mye hardere enn du tror

Du har sikkert hørt at et ekteskap krever hardt arbeid. Men det er ikke bare ”hvem som skal gå ut med søppelet denne gangen”-arbeid folk snakker om. Fordeling av husarbeid er én ting, men når du skal leve med ett menneske for resten av livet, blir utfordringene større enn som så.

Du må lære om den andre personen på samme måte som du lærte naturvitenskap på skolen. Hver gang du tror du har ”løst gåten” og forstått hvem ektefellen virkelig er, så forandrer han seg litte grann. Og det samme gjør du. Trikset er å finne en måte å relatere dere til og bruke hverandre i denne prosessen.

Vi kan sammenligne det med å slanke seg. Du vil at det skal være en én gangs foreteelse. Du går ned i vekt og fortsetter livet. Men straks vekten øker igjen, skjønner du at det ikke fungerer slik. Det handler om livsstil. Det samme gjør ekteskap.

3. Noen ganger vil du legge deg sint – og kanskje våkne enda sintere

Det sies at man aldri skal gå til sengs når man er sint på partneren sin. Man bør alltid ordne opp i krangler og konflikter før man kryper under dyna. Men i enkelte tilfeller kan det faktisk lønne seg å sove på det. Da får dere roet dere ned og gjenvunnet perspektiv. Noen ganger blir krangler så intense, at man glemmer hva man faktisk krangler om. Det er fort gjort å si noe som man kommer til å angre på i ettertid. En pause kan hjelpe deg å finne ut om du er såret, sint eller begge deler, samt gå til bunns i hva det er som får frem disse følelsene hos deg.

4. Det vil komme tider der dere ikke har sex

Å ha perioder uten sex er helt normalt i et langvarig forhold. Det betyr ikke at dere ikke elsker hverandre lenger eller at dere aldri kommer til å ha sex igjen; det betyr bare at i denne uken er for eksempel søvn viktigere.

Mediene er med på å skape en forestilling om at man bør ha sex omtrent hver eneste dag. Slutt å tenke på hvor mye sex dere burde ha, og konsentrer deg heller om å finne en rytme som fungerer for dere. Det som er viktig i slike tørrperioder, er å gjøre andre ting. Kyss, klem og ta på hverandre. Kjærlige tegn bevarer den spesielle kontakten mellom dere, selv om dere ikke har sex.

5. Å ha rett er ikke lenger det viktigste

Alle liker å ha rett. Men når du er gift, innser du etter hvert at det å ha rett ikke lenger er det viktigste i en diskusjon. Dessuten, i mange tilfeller er det ikke noe som er riktig og galt. Det er bare ulike måter å se ting på.

Dette betyr ikke at du alltid skal gi deg og være enig med ektefellen din. Men lytt til hva den andre faktisk sier (ikke bare tenk på hva ditt neste argument skal være) og respekter hans eller hennes synspunkter. Gjør du det, vil du se at se at også partneren din har lettere for å lytte til hva du sier.

6. Et ekteskap er ikke uten konflikter

Det er ikke antall krangler som avgjør om et parforhold er godt eller ei. Hvordan man krangler og hvordan man løser problemene er vel så viktig. Og noen ganger kan det faktisk være sunt å ha en stor krangel. Innestengte følelser og tanker får utløp og alt kommer frem i det åpne. Da er det lettere å komme nærmere partner og forstå ham eller henne litt bedre enn hva du gjorde før kranglingen. Det er selvsagt viktig å ikke stenge inne for mye følelser. Da kan det ende med at man ”eksploderer” og at man sier ting man ikke mener.

7. Det er bare deg selv du kan forandre

Det er ikke uvanlig å ha en liten fantasi om å forandre på partner. Dette gjelder muligens kvinner mer enn menn. Vi tenker at hvis vi gjør små justeringen over tid, så vil han sakte, men sikkert nærme seg den perfekte drømmemannen. Å forandre en voksen manns vaner, tanker og holdninger som han har tilegnet seg gjennom mange år, er imidlertid ikke enkelt. Det er hardt arbeid, for ikke å si umulig. Det er mye lettere å endre måten du ser ham på. I stedet for å klage på at han ikke har skrubbet dusjkabinettet godt nok, kan du heller sette pris på hvor godt han har vasket resten av badet.

8. Du må gå i dybden av deg selv

Ingen er perfekt. Vi har alle våre små ”feil” og problemer, enten det er vansker med å stole på folk eller at vi alltid må ha kontroll. Selv om det er lettere å skylde på ektefellen og påpeke alle hans eller hennes feil, bør du heller gå i dybden av deg selv og finne ut hvorfor du er som du er. Hvordan var oppveksten din? Hvordan var dine foreldres forhold? Alt dette er med på å forme den personen du er i dag, og er med på å påvirke ekteskapet ditt.

I alle ekteskap er det tyngre perioder. Dere vil møte utfordringer som dere ikke er forberedt på. Men det er faktisk slike episoder som gjør forholdet deres rikt. Det er de uromantiske delene av ekteskapet som kan lære deg mest om partneren din, deg selv og om kjærlighet.