Selv om kranglene virker små og ubetydelige, kan de bli et stort problem dersom de dukker opp gjentatte ganger.

Nesten alle par har en tilbakevendende krangel. Det kan være om hvem sin tur det er til å vaske opp, at mannen ikke bidrar nok i barneoppdragelsen eller at kvinnen aldri gir ham beskjedene hans.

Uansett tema så er mønsteret det samme: Skyldfordeling, hevet stemme og pekefingre som veives mot hverandre. For hver krangel blir begge parter mer og mer stae, og begge nekter å gi seg.

Det man må innse, er at målet ikke er å vinne over kjæresten eller ektefellen. Poenget er å få problemet til å forsvinne. Dersom én av dere vinner krangelen, må det bety at den andre taper. Ettersom man i et parforhold er på samme lag, vil det si at dere begge ender opp med tap.

Her er tre steg dere kan følge for å få slutt på de typiske kranglene:

1. Sett dere ned

Neste gang partneren din gjør det som trigger kranglingen, for eksempel at han sparker av seg skoene utover hele ganggulvet, hold irritasjonen inne. I stedet for å hisse deg opp og skrike ”nå gjør du det igjen”, skal du med rolig stemme be ham om å sette seg fordi det er noe du vil prate med ham om. Dette vil gi deg noen sekunder til å roe deg ned, samt få ham til å innse at dette er viktig for deg.

Det første steget kan være svært vanskelig for mange. Man føler seg lite respektert når partneren gjør akkurat det som du har bedt ham eller henne om å ikke gjøre. Husk at det ikke er partneren som er problemet – det er det han eller hun gjør som er sakens kjerne.

2. Still spørsmål

Når dere har satt dere ned for å prate, er neste steg å finne ut hvorfor partneren gjør som han gjør. Unngå strofer som ”du gjør alltid dette! Hvor mange ganger må jeg si det til deg?”. Poenget er ikke å angripe partner, men å finne ut den underliggende årsaken til atferden. Spør om hva som skjedde og hvorfor han gjorde dette. Er det en spesiell grunn til at han tar av seg skoene på den måten? Eller at han ikke vil være med på å rydde av bordet etter middagen? Snakk med en avslappet, men samtidig nysgjerrig stemme. Du tror kanskje at du vet svaret på forhånd, og det er mulig at du har rett. Men ved å klandre partner uten å stille slike spørsmål kan du aldri være helt sikker.

3. Kom med løsningsforslag

Det siste og avgjørende steget er å finne en løsning på problemet. Det er viktig at begge parter kommer med forslag. Forskning viser at vi med større sannsynlighet vil fullføre en plan dersom vi har deltatt i utformingen av den.

Kilde: Webmd.com