Mange foreldre har opplevd at den altetende poden plutselig kniper munnen sammen når han nærmer seg to år. Der alt tidligere har glidd ned uten nevneverdig motstand, er det nå kun Nugatti og ketsjup som slipper gjennom, og mamma og pappa blir stadig mer desperate og bekymret for vitaminmangel og feilernæring. Slapp av!

6-12 MÅNEDER – VIKTIG FOR BARNAS SMAKSUTVIKLING

Når det er mellom 6-12 måneder gammelt, har barnet et ”smaksvindu” hvor det er spesielt mottagelig for nye smaker. Det er viktig å utnytte denne tiden til å introdusere barnet for mange nye smaker og konsistenser, slik at man er bedre rustet for toårstrassen som vil komme.

Barn må ofte smake en matvare 10-15 ganger før de liker den, så det er viktig å ikke godta barnets ”liker ikke!”. Fortsett å tilby sunn og variert mat selv om poden protesterer. For hvert tygg og påfølgende grøss og fæle grimaser, er barnet et skritt nærmere å akseptere – kanskje til og med like maten.

MAT ER ET MAKTMIDDEL

Når barnet er rundt to år gammelt, vil det begynne å forstå hvordan det kan manipulere og kontrollere sine omgivelser – og ikke minst foreldrene. Selv om de kan tvinge votter og lue på barnet, er det ingen som kan tvinge det til å svelge en aspargesbønne, og dette vil barnet utnytte til fulle. Dermed blir ofte spisesituasjonene en arena for utøvelse av maktkamp og trass med desperate foreldre på den ene siden og små, sammenknepne munner på den andre.

For å gi rom for barnets personlighetsutvikling mens du samtidig opprettholder din autoritet som forelder, kan du tilby barnet en ulike sunne alternativer på tallerkenen, mens barnet selv bestemmer hva det vil spise. Vil hun ikke ha noe av maten, så kan hun gå fra bordet sulten.

BARN TRENGER MINDRE MAT ENN DU TROR

Barn utvikler seg i rykk og napp, og vokser mer og mindre i perioder. Spisingen påvirkes også av dette, og de fleste barn vil ha perioder hvor de er småspiste. Mange foreldre stresser med dette, men så lenge barna vokser og utvikler seg som de skal, er det viktig å forstå at dette er nettopp en fase som vil gå over.

Så godt som ingen barn med matkresen atferd opplever langtidsfølger når det gjelder vekst eller utvikling, melder NHI, og det er meget usannsynlig at barnet ditt vil sulte foran brødboksen.

FORKLAR BARNA HVORFOR MAT ER VIKTIG

Barn skjønner ikke hvordan mat fungerer og hvorfor de ikke bare kan ha pasta med ketchup til middag og brødskive med Nugatti til frokost. Forklar dem med enkle ord hvorfor det er viktig å spise variert, og hva det vil si at maten er ”sunn”. Du kan for eksempel si at kjøtt og grønnsaker gjør barnet sterkere, og at for mye brus og godterier gjør det slappere sånn at det ikke orker leke så mye.

Ikke gi etter når barnet skriker etter sjokoladepålegg som om det er døden nær. Barnet har ingen forutsetning for å ta riktige og sunne valg, og vil gjerne spise is og brus dagen lang om det får muligheten. Det er din oppgave som forelder å sørge for at barnet ditt spiser ordentlig. Husk at det er barnets helse og ve og vel det er snakk om her, så ikke gi opp. Det finnes massevis av god og sunn mat, og barnet lider ingen nød om det ikke får spise sjokolade eller pasta med ketsjup.

IKKE TVING BARNET TIL Å SPISE

Å tvinge barnet til å spise, eller straffe det for ikke å ha spist opp, vil bare gjøre vondt verre. Du risikerer at barnet får et anstrengt forhold til mat. I verste fall kan barnet utvikle en spiseforstyrrelse. I beste fall vil en slik fremgangsmåte medføre mange ubehagelige spisesituasjoner hvor barn og foreldre er i konflikt.

Vær også forsiktig med å tilby barnet dessert som belønning for at det har spist middagsmaten eller grønnsakene. Det vil kanskje få barnet til å spise, men det vil også sementere barnets negative inntrykk av maten og det sunne vil kun bli en måte å få tilgang til godsakene på.

LEGG TIL RETTE FOR EN HYGGELIG SPISESITUASJON

Samlede måltider stimulerer appetitten, så forsøk å samle familien rundt matbordet minst en gang om dagen. Om det er til frokost, middag eller kvelds, spiller ikke så stor rolle. Prøv også å gjøre matlaging og spising til en hyggelig aktivitet, og ikke fokuser så mye på hvem som spiser hva og hvor mye.

Voksne bør alltid passe på å gå foran med et godt eksempel. Dersom mamma og pappa selv spiser sunt og variert og viser barna at maten smaker godt, er det større sjanse for at barna vil like maten. En avslappet og hyggelig stemning rundt spisebordet er den beste kur for matkresne barn.

Kilder:

webmd.com
Nhi.no
Tine.no