Dette er et spørsmål foreldre ofte stiller seg selv har når de vurderer å få et barn til. Går det an å bli like glad i det nye barnet som i det du allerede har?

Rommer hjertet nok kjærlighet til to barn? Og vil du klare å fordele kjærligheten og oppmerksomheten rettferdig mellom babyen og ditt eldste barn?

DEN STORE FORANDRINGEN

Det er barn nummer en som representerer den store forandringen i livet til sin mor og far. Det er aller første gang mor har et liv voksende i magen, og aller første gang far skal bli pappa. Førstebarnet brøyter veien på alle områder og snur hele tilværelsen på hodet for de nybakte foreldrene.

Når du som kvinne blir gravid igjen, vet du noenlunde hva du kan forvente av tiden fremover – du har vært gjennom det hele før. Kanskje synes du til og med det er mer plagsomt enn spennende å gå gravid, nå som du i tillegg har et barn utenfor magen å ta vare på, og ikke har tid til å pleie deg selv i like stor grad som forrige gang. Som far blir også din oppgave større denne gangen. Du har en gravid partner å støtte, samtidig som du også må ta deg av ditt eldste barn.

BARN NUMMER TO

Noe av spenningen ved svangerskapet og fødselen er kanskje borte andre gang man skal igjennom det, men samtidig opplever foreldre at de er tryggere og mer selvsikre når barn nummer to skal komme til verden. De er ikke like nervøse for å gjøre feil, og prestasjonsangsten er ikke så stor lenger nå som barn nummer en har bevist at foreldrene har bestått foreldrerollen.

Du vil oppleve at situasjonen er en helt annen denne gangen, i og med at du har et barn fra før som krever mye av din oppmerksomhet og tid. Du får ikke like stor anledning til å nyte spedbarnstiden, og må sjonglere begge barnas behov etter beste evne. Ettersom forutsetningene er så forskjellige, opplever mange mødre og fedre at det tar lenger tid å knytte seg til barn nummer to.

HAR DU NOK KJÆRLIGHET TIL TO BARN?

Når tanken på barn nummer to melder seg, vil de fleste foreldre møte motstridende følelser. Naturligvis ønsker de seg barnet, men hvordan vil det påvirke familien? Har de nok kjærlighet til to barn? Er det i det hele tatt mulig å elske barn nummer to like høyt som førstemann – foreldrenes første kjærlighet?

Å bringe nok et barn inn i den lille familien som nå eksisterer, kan være å be om trøbbel. Nok en gang blir tilværelsen forstyrret, men om foreldrene er tryggere på foreldrerollen, er storesøster eller storebror slett ikke like sikre på sin egen posisjon i familien lenger etter at minstemann har invadert både hjemmet og hjertene til mamma og pappa. Grunnlaget for søskensjalusi er lagt med minstens ankomst.

De aller fleste foreldre erfarer heldigvis at de blir like glade i alle barna sine, og at kjærligheten ikke deles mellom barna, men vokser med hvert barn som blir født. Du vil se hvert barn som de individene de er, og elske dem like mye – men på forskjellig vis.

FORSKJELLIG ALDER – ULIKE BEHOV

Barn i forskjellige aldre har ulike behov. Dersom du er redd for at treåringen din vil bli forsømt når det kommer en baby i hus, kan det kanskje hjelpe å bli minnet på at en nyfødt baby sover mye, og at treåringen din sannsynligvis vil kreve sin del av oppmerksomheten din uansett baby eller ikke. Når babyen blir større og krever mer oppmerksomhet, vil sannsynligvis eldstemann være mer selvstendig og trenger for eksempel ikke å skiftes på. Slik skifter fokusområdene mellom de forskjelllige barna og aldrene, i hvert fall frem til begge eller alle barna er i skolealder. På dette tidspunktet vil barnas individuelle personlighet, interesser og behov også være så åpenbare at fordelingen av oppmerksomhet vil komme mye av seg selv, men det vil det bli en utfordring for foreldrene å fordele tid, kos, kjeft og ros så jevnt som mulig mellom barna i tiden fremover.