Blir du lei deg når barnet ditt blir sint på deg? Ikke ta det personlig – det er faktisk et tegn på kjærlighet. Barnet ditt viser at hun er glad i deg helt fra hun er helt nyfødt. Her er tegnene du skal se etter.

ØYEKONTAKT OG FLØRT

Ditt ansikt er det første babyen gjør seg kjent med når hun blir født. Hun vil studere ansiktet ditt ved hver anledning hun får, og lære seg å tolke uttrykkene dine og respondere på smilene dine. Øyekontakten hun gir deg, og flørten i form av smil, blunk og blikk, viser deg at du er den viktigste personen i livet hennes.

HUN SAVNER DEG NÅR DU IKKE ER DER

Når babyen er mellom 8-12 måneder gammel, begynner separasjonsangsten å melde seg. Når du forlater henne, vil hun skrumpe sammen det lille ansiktet sitt, sutre, og se etter deg når du går. Kommer du ikke raskt tilbake, vil hun sannsynligvis gråte, men når du kommer tilbake blir du belønnet med et smil. Litt senere kan hun begynne å straffe deg når du kommer tilbake, ved å avvise deg. Dette er også et tegn på kjærlighet – hun er såret over at du forlot henne og vil ta igjen.

Våte kyss, utstrakte armer (jeg vil opp!) og frydefull klapping når du er i nærheten, er også tegn på at barnet ditt elsker deg.

HUN HAR VOLDSOMME TRASSANFALL

Kjærligheten er kanskje ikke åpenbar når hun kaster seg på gulvet, sparker og slår og kaller deg dumming, men var det ikke for at hun stoler på deg og din kjærlighet, ville hun aldri slått seg løs på denne måten. Hun føler seg helt trygg på deg, og derfor tør hun teste ut grenser og sine egne følelser rundt deg. Av samme årsak vil du kanskje også oppleve at hun oppfører seg bedre sammen med alle andre enn deg. Så ikke vær lei deg når besteforeldrene forteller hvilken engel hun er sammen med dem, når hun er et lite troll sammen med deg. Hun bare avreagerer sammen med den personen hun stoler mest på.

HUN LØPER TIL DEG NÅR HUN ER LEI SEG

Du er hennes klippe og faste holdepunkt. Når verden er vanskelig og trist, eller hun har ramlet og slått seg, er det deg hun vil trøstes av. Ingen andre duger. Ikke bagatelliser følelsene hennes når hun kommer til deg etter å ha dunket hodet sitt eller fått vondt. Selv om ”vondten” er liten, bør du være stor nok til å ta henne på alvor – uten å overdramatisere hendelsen. Undersøk skaden, tørk tårer, blås på, og send henne ut på eventyr igjen.

HUN GIR DEG SMÅ GAVER

Halvvisne hestehov fra en gjørmete grøftekant, en glatt stein eller en tegning fra barnehagen – disse små gavene en måte for barnet ditt å vise sin kjærlighet til deg på. Vis at du setter pris på anstrengelsen hennes ved å kommentere gaven – har hun brukt mange fine farger på tegningen, eller har steinen en spesiell fasong? Kanskje hestehoven lukter godt? Eller rart? Gi spesifikk tilbakemelding på prestasjonene hennes, i stedet for bare å si ”for en fin tegning!” – det gir henne inspirasjon til videre utforskning.

HUN HJELPER TIL

Etter hvert vil barnet ditt ønske å hjelpe deg med små og store ting for å glede deg, og få din anerkjennelse. ”Se på meg!” er en frase hun vil bruke mye, og hun vil komme til deg for å vise seg frem og få ros. Hvis du lar henne hjelpe deg med små oppgaver, vil det gi henne en mestringsfølelse hun kan vokse på, og som vil gi henne lyst til å fortsette å hjelpe deg. Hun kan for eksempel bidra ved å dekke bordet, støvsuge, sette inn i oppvaskmaskinen eller henge opp tøy til tørk.

HUN FORTELLER DEG HEMMELIGHETER

Når dere er sammen med andre vil hun kanskje vri seg unna kjærtegnene dine, eller gjemme seg bort på rommet sitt sammen med venninnene, men når det kommer til stykket er det du som får vite hvem hun er forelsket i, hva hun er redd for, eller når det har skjedd noe pinlig. Ta ikke lett på denne demonstrasjonen av tillitt! Hun stoler på at du behandler informasjonen konfidensielt og holder på hemmelighetene hennes.