Spørsmål: Vi har en datter som ”truer” med å få en piercing i tungen. Det er vi lite glad for. Ikke ser det pent ut, og vi er redd for at hun skal få komplikasjoner. Hvor farlig er en slik piercing, og hvordan kan vi få henne fra det?

Svar: Det er verken risikofritt å få satt inn eller å ha en liten metallbolt i tungen. Jeg håper derfor du lykkes i å overtale henne til å velge en annen måte å pynte seg på. Saklig vennlighet kan være en grei tilnærming. Unngå en diskusjon om piercing er pent eller stygt. Her er det trolig lite å vinne. Fokuser heller på hvilke farer og ulemper en piercing medfører.

Vevet i tungen er mykt. Det går derfor oftest greit å gjennomhulle den og sette inn bolten. Den må være tilstrekkelig lang slik at den ikke ”begraves” og derved klemmer av blodtilførselen til deler av tungen når den hovner opp etter inngrepet. Hevelsen kan bli betydelig ettersom tungen er så bløt og tøyelig, og den er meget rik på bakterier. Noen opplever dessverre livstruende pusteproblemer etter en tungepiercing. Rimelig nærhet til sykehus den første tiden er derfor viktig. Hevelsen medfører uansett spiseproblemer de første en til to uker etter innsettingen. Hyppig skylling med et antiseptisk munnvann kan begrense risikoen for komplikasjoner. Det er for øvrig viktig at inngrepet blir utført med den hygiene som enhver kirurgisk operasjon krever slik at datteren din ikke pådrar seg en smittsom sykdom. Hullet i tungen blir en permanent inngangsport til kroppen for bakterier som kan slå seg ned på blant annet hjerteklaffene. En slik infeksjon (endokarditt) krever en langvarig antibiotikakur. Hvis man overlever, kan det bli nødvendig å sette inn kunstige hjerteklaffer.

Piercing i tungen kan forårsake tannskader og allergi overfor metallet i bolten. Metallbolten slår inntil tennene og tannkjøttet mange ganger daglig. Det kan føre til brudd i en eller flere tenner. Hvis man ikke benytter 18 karat gull, nikkelfritt stål eller titan, kan det oppstå allergiske reaksjoner – først og fremst mot nikkel. Dette metallet finnes også i jeansknapper, beltespenner, enkelte bh-låser, mynter, bestikk, dørhåndtak og i en rekke matsorter. Nikkelallergi er derfor upraktisk og plagsomt.

Hvis datteren din står fast på sitt og velger å få gjort en piercing av tungen, bør dere sammen oppsøke og vurdere et eller flere piercingstudioer. Da får dere blant annet inntrykk av hvordan hygienen blir ivaretatt.