Spørsmål: Jeg er en jente på 17 år, som har et stort problem med familien min. Når jeg er sammen med vennene mine, så er det alltid så mye snakk om familiene deres. Alle snakker om hva de gjør, om spennende ferier, om fester og selskap hjemme, om hva foreldrene jobber med og så videre. Problemet mitt er at jeg har en mor og en far, en søster og en bror som er snille nok, det er ikke det, men jeg skammer meg over dem og har ikke lyst at vennene mine skal møte dem. Alle de andre foreldrene har høy utdannelse, god råd og finere hus enn oss. Vi bor i en liten leilighet.  Mor og far vil absolutt at vi skal ha det så koselig. De vil at vi skal være hjemme og spise pizza og brus, og at alle skal være fornøyde! De er så redde for at noe skal skje med meg at jeg blir gal av dem. Alle andre får være ute lenger enn meg! Vi flyttet hit for to år siden, og jeg har ennå ikke tatt med de nye vennene mine hjem. Mor og far er snille, og jeg skammer meg over å skamme meg over dem. Hva skal jeg gjøre?

Svar: Du er i en alder der man er ekstra opptatt av hva andre synes, så det er svært forståelig at du opplever det som vanskelig å være lojal mot din families verdier og å leve opp til hva du tenker at dine venner verdsetter. Alle ønsker vi i varierende grad å fremstå som vellykkete.  Mange tillegger symboler på økonomisk velstand stor vekt, men god økonomi er ikke ensbetydende med et godt liv. I familier med høy inntekt og en vellykket fasade er det ikke alltid et vellykket indre. En del karrierehjem har mistet de gode verdiene på veien. Hvis mor og far er opptatt av å være ”vellykkete”, må de vanligvis jobbe og streve for å ha råd til å fremstå slik. Det kan gå utover familielivet. Prøv også å legge merke til at det er utfordringer i aller fleste familier for eksempel konflikter mellom foreldrene, barn som mistrives, vonde skilsmisser og sykdom. Det ligger noe i enhver familie. Er det ikke synlige problemer, så ligger de ofte under overflaten i form av depresjoner, alkoholmisbruk eller andre vansker.

Jeg tror du skal introdusere vennene dine for din familie. Begynn gjerne med venninnene som du stoler mest på. De som ikke godtar foreldrene dine er ikke ikke nødvendigvis gode venner. Jeg tror imidlertid de vil trives med foreldrene dine. Kanskje vill de hos deg og din familie møte noe de har savnet hjemme hos seg selv. Jeg synes at det høres ut som om du har de beste foreldrene noen barn kan ønske seg. Det tror jeg du selv også snart  vil se og synes.