Gjør leksetiden til en god tid. Her er noen råd som kan hjelpe både foreldre og barn.

Skolen er begynt og kanskje også foreldrenes uendelige mas om lekser.

Hvorfor blir det ofte mas og småkrangling om barnas lekserutiner?

Vi som arbeider i skolen har sett hvor viktig det er at foreldrene deltar i barnas skolegang, som også inkluderer hjemmeleksene.

Det betyr at foreldrene deltar i lekselesingen, ser over barnas lekser eller snakker med dem om leksene.

Foreldre ”glemmer” å delta

En grunn til at det er lett å ”glemme” dette er kanskje fordi leksene gjøres på SFO, i leksehjelptiden på skolen, sammen med venner eller før du kommer hjem fra jobb.

En annen grunn til at du ”glemmer” er fordi det kanskje er vanskelig for deg å holde følge rent faglig. Leksene er ganske enkelt vanskelige.

Husk da at det viktigste ikke er å vite hvordan du løser en likning med to ukjente, men å få et innblikk i hva tenåringen din driver med på skolen.

Snakker du om fagene kan samtalen fort gli over til skolen generelt. Du får med andre ord en god sjanse til å ta del i ditt barns skolehverdag.

 

Skap rutiner rundt lekselesingen

Vi lærere har erfart at rutiner i lekselesingen kan være nyttig for både barn og ungdom.

Forsøk å finne ut når barnet, og ikke minst du, er mest opplagt. Dette varierer fra barn til barn.

Noen barn er mest slitne rett etter skoletid, andre er mest slitne på kvelden. Det kan også være tett program etter skole og SFO med middag, fotballtrening og kveldsmat. La roen senke seg før lekselesingen.

Det er best at dere avtaler på forhånd når leksene skal gjøres, ses over eller snakkes om. Da unngår dere lettere mas og krangling om når leksene skal bli gjort.

Tidspunktet trenger ikke være det samme hver dag. Det viktigste er at det er avtalt på forhånd.

Ikke sammenligne deg så mye med andre familier. Leksetid varierer fra hjem til hjem. Ta hensyn til hva som er best for deg og din familie.

Husk at det tar tid før alt faller på plass når skoleåret begynner. Bruk disse ukene på å prøve og feile.

Lekseplan for uken

Ukentlige lekseplaner kan være et tips. Da velger barn og foreldre ut dager det passer å gjøre mer lekser enn andre dager.

Husk at utholdenhet og mengde tid brukt på lekser øker med alderen. Det kan derfor være lurt å unngå skippertak torsdag kveld som ofte fører til dårlig stemning i hjemmet og lite faglig utbytte.