Skilsmisse reduserer sjansen for nye romantiske forhold.

Det viser en nederlandsk undersøkelse ved universitetet i Utrecht. Den har sett på hvordan tidligere forhold påvirker nye romantiske bekjentskaper.

Vil bo for seg selv

Resultatene viser at sjansen for nytt forhold er lav for skilte personer og spesielt lav for fraskilte med barn.

Ikke fordi de ikke ønsker ny partner, men fordi de oftere foretrekker løsninger som ikke er så bindende.

Få av dem ser for seg et nytt ekteskap, og de fleste vil ikke at en ny partner skal flytte inn.

Fraskilte ønsker som regel å leve alene, mens de som kun har tidligere samboerskap bak seg ser oftere for seg et felles hjem med ny partner. Særlig kvinner foretrekker å ha boarealet for seg selv når de går ut av ekteskapet.

Valg av ny partner

Forskerne så at det tilsynelatende finnes to ulike ”partnermarkeder”. Ett for personer som er skilt, og ett for de som ikke har vært gift. Fraskilte menn og kvinner som entrer nye forhold ender vanligvis opp med partnere som også er skilt.

Hvorvidt en person som opprinnelig hører til ett marked går over til det andre avhenger av kjønn og alder.

Kvinner og eldre, som ikke har tidligere ekteskap bak seg, har større sannsynlighet for å velge en partner som er skilt. Menn og yngre personer, som er skilt, finner oftere partnere som ikke har vært gift tidligere.

Sjanse for suksess

Erfaringer fra gamle forhold ser ut til påvirke utfallet av nye romantiske forbindelser.

Norske data viser at fraskilte er mer utsatt for skilsmisse ved nye ekteskap. Personer som har vært samboere tidligere har like stor sjanse for brudd som de flytter inn sammen for første gang.

Mennesker med samboererfaring har også noe lavere sannsynlighet for skilsmisse når de inngår ekteskap enn personer som gifter seg for første gang, uten å ha bodd med noen tidligere. Kilde: Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 2007