En typisk overgriper på internett er åpen om både sin alder og interesse for sex.

Oppfattelsen av at sexovergripere på nettet lurer småunger ved å utgi seg for å være barn selv, for så å bortføre og forgripe seg på dem, er kun en myte.

Det viser en undersøkelse ved University of New Hampshire, Crimes against Children Research Center.

Forfører ofrene

Sannheten er at de fleste internettovergripere sikter seg inn på tenåringer. De bruker tid på å etablere tillit hos ofrene og ”forfører” dem inn i et seksuelt forhold. Etter hvert ser ungdommen selv på forholdet som en romanse eller et seksuelt eventyr.

Den typiske overgriperen er ikke en som bruker tvang, bortfører eller lyver om seg selv. De fleste internettovergriperne er åpne om sin interesse for sex.

Kontakten med ofrene skjer vanligvis via "chatting" og e-mail. I de aller fleste tilfellene er ungdommene faktisk klar over at de snakker med en voksen person – og ikke en jevnaldrende.

Risikofaktorer

Spesielt sårbare er tenåringer som har:

- vært utsatt for vold
- vært seksuelt misbruk
- familieproblemer
- en tendens til å ta risikoer

Resultatene viser at den mest risikofylte nettaktiviteten er å ”snakke” (”chatte”) med ukjente personer om sex. Det er også risikabelt å ha fremmede på vennelisten og å komme med frekke eller utfordrende uttalelser på nettet.

Ungdommer som vedlikeholder slik vågal nettatferd øker sjansen for å motta seksuelle tilbud online.

Forskerne fant også at ved en firedel av de kriminelle handlingene i studien, var ofrene tenåringsgutter. I de fleste tilfellene var guttene homofile eller i tvil om egen seksualitet. Det kan tyde på at disse ungdommene er ekstra utsatt for internettovergripere.

Deltakelse i populære nettsamfunn, som MySpace og Facebook, ser derimot ikke ut til å øke sjansen for å bli utsatt for overgrep.

Riktigere fokus

Forskerne frykter for at nåværende tiltak, med utgangspunkt i den stereotypiske oppfattelsen av overgripere, ikke er gode nok.

Forhåpentligvis kan studien bidra til et mer virkelighetsnært bilde av overgriperne og dermed også gjøre det forebyggende arbeidet mer effektivt, håper forskerne.

Totalt ble informasjon fra over 3600 personer inkludert i undersøkelsen.

Forskerne intervjuet hele 3000 internettbrukere mellom 10-17 år, først i 2000 og igjen i 2005. De snakket også med 612 amerikanske politiansatte.

Flesteparten av overgriperne som ble intervjuet har vært siktet for kriminelle handlinger, som utuktig omgang med mindreårige.

Kilde: American Psychologist