Ragnhild kom inn på kontoret. Hun holdt hardt i vesken og så hele tiden ut av vinduet.

Pasient Jeg lurer på om jeg har blitt voldtatt.

Lege Hva er bakgrunnen for at du lurer på dette?

Pasient Dette er så flaut. Det hendte noe på en fest for et par måneder siden. Jeg var veldig full. Derfor har jeg tenkt at det var jeg som var dum og må skylde på meg selv.

Lege Hva skjedde egentlig?

Ragnhild fortalte at hun hadde drukket noen ekstra sterke drinker. Hun ble først liggende på badet og kastet opp mange ganger. Deretter hadde et par venninner båret henne inn på et soverom. Der kunne hun slappe av til hun skulle reise hjem sammen en av venninnene.

Lege Husker du mer av hva som skjedde?

Hun fortalte at det hadde kommet en gutt inn soverommet og lagt seg i den samme sengen. Han hadde begynt å ta på henne, og hun hadde bedt ham om å holde opp. Hun mente at hun hadde vært tydelig og bedt ham slutte, men han hadde fortsatt.

Ragnhild fortalte at hun hadde prøvd å dytte ham vekk, men at hun var kvalm og full og ikke klarte å få ham bort. Hun husket det hele uklart, men visste at han hadde tatt ned buksen hennes og fingret inne i underlivet hennes. Hun trodde at han kanskje også hadde vært inne i henne med tissen, men mente at det da hadde kommet noen inn på rommet. De hadde bare ledd og kommentert at her var det allerede noen som hadde det hyggelig. Hun fortalte at det var forferdelig ydmykende.

Jeg fortalte henne at jeg syntes at dette hørtes ut til å være en voldtekt og at det ikke nødvendigvis innebærer samleie. Ut i fra hennes framstilling hadde han ikke hatt grunn til å tro at hun ønsket hans tilnærmelser. Seksuelt samvær med en som sover eller er beruset slik at vedkommende ikke kan gi sitt samtykke er ulovlig.

Pasient Ja, det er bare så grusomt å tenke på! For det første er jeg antagelig voldtatt, og for det andre så kommer det noen inn og ler!

Lege Skjedde det mer?

Pasient Jeg håper ikke det. Det var en kamerat av ham innom, men jeg tror ikke at han gjorde noe med meg. Jeg har likevel en ubehagelig følelse av at det glimtet i en blitz. Derfor er jeg livredd for at de tok bilde av det som hendte og legger ut bilder av meg på nettet slik at alle etter hvert får se det. Tenk hva mamma og pappa kommer til å si!

Lege Uff, ja. Det er ille. Men du er altså ikke sikker på om det ble tatt bilde?

Pasient Nei, jeg det er jeg ikke. Jeg var jo veldig beruset. Det kan være et innbilt minne fordi jeg har lest om andre som har opplevd sånt.

Lege Hva vil du gjøre med dette?

Pasient Jeg har vært sint og lei meg, men har følt at jeg må ta ansvaret selv. Jeg har ikke tenkt å gjøre noe med det og har heller ikke snakket med ham som gjorde det.

Lege Det er altså ikke en person du kjenner?

Pasient Nei, han er russ på en annen skole. Jeg har aldri snakket med ham verken før eller etter dette. Forrige helg var vi på fest igjen, og da kom både han og guttegjengen hans inn på den samme festen som jeg og venninnene mine var på. Da jeg så ham, ble jeg kvalm og samtidig lammet av skrekk. Jeg følte et sterkt sinne over at han hadde benyttet seg av at jeg var altfor full til å passe på meg selv.

Lege Sa han noe til deg på den neste festen?

Pasient Nei, han overså meg, heldigvis. Jeg skjønte likevel at de snakket om meg, for flere av dem kikket i min retning mens de lo. Dette er bare så grusomt.

Hun fortalte at hun hadde snakket med de to venninnene hun var sammen med på festen. Det hadde blitt en svært opphetet diskusjon. Den ene venninnen mente at dette ikke var mer enn man måtte regne med på en fest. Hun hadde fortalt at hun hadde hatt sex flere ganger i fylla uten at hun pleide å gjøre noe ut av det. Den andre venninnen mente at Ragnhild hadde blitt voldtatt og burde anmelde det som skjedde.

Jeg fortalte at jeg var uenig med venninnen som syntes at dette var noe man skulle godta. Det er forbudt å benytte seg av andres situasjon, og Ragnhild hadde tydelig forsøkt å stoppe ham.

Pasient Ja, jeg tenker også at Siri har rett, og at jeg ble voldtatt. Jeg skammer meg likevel, fordi jeg tenker at det i alle fall er min egen skyld at jeg drakk meg så dritings at dette kunne skje. Jeg ville nok ikke blitt trodd i retten når jeg ikke engang kan gjøre ordentlig rede for hva som hendte!

Jeg var ikke i tvil om at hennes versjon av historien var riktig. Hun hadde med stor sannsynlighet blitt utsatt for et overgrep fra en som utnyttet hennes tilstand.

Jeg sa at det var fullt mulig at hun ville bli trodd i retten, og at han kunne få sin straff hvis hun ønsket å ta saken videre. Men jeg sa at jeg forstod at hun var usikker på hva hun skulle gjøre, og at retten kanskje ville la tvilen komme tiltalte til gode.

Det er vanskelig når to ungdommer som er beruset på fest har gjort noe den ene eller begge angrer på etterpå. Ettersom Ragnhild ikke kjente denne gutten fra tidligere og ikke hadde snakket med han på den festen før overgrepet fant sted, kunne han vanskelig hevde at han var i god tro. Ragnhilds problem var at hun ikke selv husket helt hva som skjedde. Det kunne gi et dårlig inntrykk i retten, og så tvil om hvilke signaler hun hadde gitt. Dommerene kunne tro at dette kanskje var en frivillig handling mellom to unge på fest, men at hun angret etterpå.

Det er meget belastende å gå gjennom en rettssak som dette. Kvinnens troverdighet blir prøvet, og det er et vanskelig og svært privat tema å snakke om i retten.

Ofte blir saker som dette henlagt på grunn av bevismangel og rimelig tvil. Det skyldes blant annet at misforståelser kan forekomme mellom berusede personer. Det hender også at fulle mennesker frivillig gjør noe som de senere angrer på, og anger kan påvirke minnene om hendelsesforlløpet. En gutt kan derved feilaktig bli tiltalt for noe jenta selv ønsket der og da.

Det er viktig å snakke med de unge om farer med bruk av rusmidler. Mange kvinner har blitt seksuelt misbrukt av unge menn som benytter seg kvinnenes tilstand. Ragnhild ble offer for et overgrep av en ukjent gutt fordi hun ikke klarte å passe på seg selv og fordi han verken respekterte hennes avslag eller norsk lov.

Berusede gutter kan også lettere begå overgrep enn hva de ville ha gjort i edru tilstand. Dessuten tilsier risikoen for uønskede graviditeter og kjønnssykdommer at seksuelt samvær bør finne sted når begge to er edru.

Seksuelle overgrep og andre kriminelle handlinger er ikke uvanlig i ungdomsmiljøer som bruker rusmidler på fest. Både jenter og gutter kan bli ofre for slike hendelser. De unge bør snakke om disse farene og passe på hverandre og være forsiktige i bruk av rusmidler for å unngå uheldige situasjoner.

Jeg forstod Ragnhilds frykt for å bli avbildet. Det skjer stadig oftere at det blir tatt bilder av ungdommer i nedverdigende situasjoner og at dette siden blir distribuert på Internett. Dette kan få store og uheldige konsekvenser nå og senere i livet.

Ragnhild fortalte at hun i begynnelsen hadde vært redd for å bli gravid, men at hun hadde fått mensen som vanlig for noen dager siden. Hun var fortsatt redd for å ha blitt smittet med klamydia eller en annen kjønnssykdom. Vi ble derfor enige om å ta de nødvendige testene for å avklare dette.