Marianne kom for å fornye resepten på p-piller.

Pasient Egentlig har jeg lyst til å gravid....

Marianne var snart ferdig med hovedfagsoppgaven og hadde en samboer. Hun virket litt brydd over å snakke om graviditetsønsket sitt.

Pasient Mannen min og jeg er ikke helt enige enda. Han har en del motforestillinger mot å stifte familie nå.

Hun fortalte at samboeren hennes mente det ville bli så slitsomt med mye stress og i verste fall dårlig stemning.

Pasient Og da blir jo jeg usikker også selv om jeg ønsker meg veldig å få barn nå.

Lege Jeg forstår godt at du ser fram til å bli mor. Å få barn er spennende, morsomt og koselig, men det er også tidkrevende og slitsomt.

Pasient Jeg har skjønt at livet blir snudd på hodet når man får barn, men jeg føler meg forberedt på denne oppgaven, sa Marianne rolig.

Hun fortsatte.

Pasient Jeg har også tenkt at hvis vi får barn før jeg begynner å jobbe, vil jeg slippe et eventuelt lojalitetsforhold til en arbeidsgiver. Da kan jeg være hjemme med god samvittighet. Men mannen min mener at jeg bør få meg en jobb først blant annet av hensyn til økonomien vår.

Lege Da vil du ha rett til fødselspenger under svangerskapspermisjonen. Hvis du ikke har hatt inntekt seks av de siste ni månedene før du føder, får du kun engangsstønad ved nedkomst.

Pasient Økonomisk vil vi nok klare oss selv om vi må være forberedt på å leve sparsomlig. Som studenter er vi vant til det. Det mener jeg vi fint vil tåle i enda noen år. Jeg synes også det er umoralsk å skaffe meg en jobb for deretter å gå nesten direkte ut i en langvarig permisjon.

Lege Jeg forstår at du gjør deg tanker om lojaliteten din til en kommende arbeidsgiver, men hvert år føder flere enn 50.000 norske kvinner og samfunnet har laget ordninger som skal ivareta arbeidsgiverens behov.

Pasient Ja – det er vel sant det.

Lege Hva er det som bekymrer samboeren din mest med å få barn?

Pasient Det er nok at ungeskrik og bleieskift skal ødelegge forholdet vårt. Når vi får barn, forsvinner kanskje romantikken noe.

Lege Han har rett i at det er slitsomt å være foreldre. Dere må regne med urolige netter, en god del støy og arbeid. Småbarnsperioden kan være en belastning på et forhold.

Pasient Vi har jo vært kjærester i fire år nå, og jeg føler at vi har det godt. Det tror jeg også han synes, så jeg forstår ikke helt hvorfor han absolutt vil vente med barn.

Lege Det kan jo hende at han ønsker at dere skal ha tid til hverandre, til å dyrke karriere og til deres egne interesser i noen år til. Kanskje han ikke føler seg helt mentalt klar til å bli pappa nå. Det er viktig for deg å få rede på hva han tenker, og hvordan han ser for seg den videre utviklingen av forholdet.

Pasient Ja - jeg må nok ta dette opp med han mer direkte.

Lege Det synes jeg du skal gjøre. Dere bør være hundre prosent enige om å bli mor og far før du blir gravid. Det vil være en styrke hvis foreldrerollen blir ekstra krevende. Da trenger dere samhold og ikke diskusjoner om hvem som ville ha barn.

Pasient Hmm... Ja. Og man er jo ikke garantert å få et friskt barn...

Lege Det har du rett i selv om du mest sannsynlig vil få en kvikk liten jente eller gutt. Du er jo i slutten av tjueårene. Det er en fin alder biologisk sett å bli foreldre. Marianne nikket og forsikret meg at hun følte seg sprek.

Pasient Jeg skal snakke mer med mannen min om dette i kveld. Tror du jeg vil få problemer med å bli gravid ettersom jeg har gått på p-piller lenge?

Lege Hvis du slutter med p-pillene, vil fruktbarheten din i utgangspunktet være som før du begynte med dem. Men det hender at fruktbarheten endrer seg i løpet av livet av andre årsaker. Det er derfor vanskelig å si hvor lang tid det vil ta før du blir gravid.

Pasient Men hvor lang tid er vanlig, da?

Lege 30 prosent blir gravide i løpet av den første måneden, 45 prosent innen to måneder, 55 prosent i løpet av tre måneder, 65 prosent innen seks måneder og 80 prosent det første året. Så kanskje jeg får besøk av deg igjen om ikke så lenge ...?

Marianne fikk for orden skyld med resepten på p-pillene.