Amund var enkemann. Han bodde alene i en stor leilighet og hadde for tiden lite kontakt med sine to sønner.

Den ene av dem var bosatt i utlandet. Den andre hadde det siste halvåret ikke villet snakke med faren etter at han hadde kritisert måten sønnen og svigerdatteren oppdro barna sine på. De var fire og syv år. Amund var lei seg for det inntrufne, men syntes at kritikken var riktig. Sønnen, som også var pasient hos meg, mente at faren ikke hadde forstått at tidene hadde forandret seg, og at man ikke lenger oppdrar barn slik han gjorde. Amund hadde pleid å være sammen med sønnen og hans familie i julen og gruet seg til å være alene i år. Han kom nå fordi han sov dårlig. Det gjorde han også før krangelen med sønnen, men synes det var blitt verre å ligge våken om natten nå for da kvernet konflikten i hodet på han.

Lege: Jeg forstår godt at du tenker på vanskelighetene du og sønnen din strir med når du våkner om natten.

Pasient: Det er ikke lett å forstå de unge. De setter ingen grenser for barna. Jeg leste i en kronikk i avisen at vi kommer til å få et samfunn bestående av keisere og keiserinner. Ungene lærer rett og slett ikke å ta hensyn. Det tror jeg er veldig farlig.

Lege: Barna bestemmer nok mer i familien enn det som var vanlig før. Det synes jeg er positivt. Samtidig trenger jo ungene at foreldrene setter grenser. Jeg er enig i at det blir spennende å se om barna vokser opp til å bli omsorgsfulle og selvstendige eller selvsentrerte og likegyldige. Men – de fleste foreldre oppdrar barna sine så godt de kan – slik du og din kone sikkert også gjorde. Hvordan reagerte du da dine foreldre og svogerforeldre hadde meninger om ditt ekteskap?

Pasient: Jeg skjønner hvor du vil, sa Amund. Min kone var fra Vestlandet, og vi bodde i Oslo. Mine foreldre døde ganske unge. Så jeg har ikke noe særlig erfaring. Men jeg husker at far styrte mye med oss da vi var ungdommer. Kanskje er jeg litt styrete jeg også. Men jeg mener likevel at kritikken av barnebarnas oppdragelse var betimelig. De får avbryte og bråke så mye de vil. Du må ikke misforstå. Jeg er veldig glad i dem, men tror ikke de har godt av å få ture fram som de ønsker.

Lege: Det kan godt hende at du har rett i det, og du kan jo forsøke å formidle noe av disse tankene til barna på en måte som de kan forstå uten å bli forskrekket eller lei seg. Kanskje har de godt å få innspill fra deg. Samtidig er det nå slik at man forblir sine foreldres barn hele livet. Din kritikk rammer kanskje sønnen og svigerdatteren hardere enn du ønsker. Deres reaksjon er nok et uttrykk for at dine meninger betyr mye for dem.

Pasient: Jeg vil dem jo egentlig bare vel. Sønnen og svigerdatteren min har høye stillinger. Selv begynner jeg å bli en gammel mann. Jeg forstår ikke at de gjør så mye ut av min kommentar. Det må jo være mulig å snakke om slikt i en familie?

Lege: Jeg er enig i at det er viktig å utveksle erfaringer mellom generasjonene. Mange av dine kunnskaper om livet kan være til nytte for de unge. Det er derfor viktig at dere begynner å snakke sammen igjen.

Pasient: Men han vil ikke snakke med meg….

Lege: Jeg foreslår at du som er familiens overhode overveier å ta det første steget til en forsoning. Gi uttrykk for at du forstår deres reaksjon, at du ikke ønsket å såre dem og skjønner at de vil det beste for sine barn. Du behøver ikke å trekke tilbake din kritikk. De må respektere at hver generasjon har sine meninger om barneoppdragelse, og man ikke har noen fasit for hva som er rett eller galt. Nå nærmer det seg jul. Det betyr nok mye både for store og små å få feire den sammen med deg.

Timen gikk mot slutten og vi avtalte å treffes på nytt snart for å snakke mer om søvnproblemene. Før han gikk minnet jeg om at kroppens behov for søvn avtar naturlig gjennom livet og at man sover mer overfladisk med årene. Søvnbehovet avtar ytterligere hvis man er lite fysisk aktiv eller kroppen får utilstrekkelig tilførsel av dagslys. En spasertur midt på dagen øker gjerne nattefreden. Et svalt soverom uten støy er også viktig. Dessuten bør man unngå oppkvikkende drikker som kaffe eller te om kvelden. En kopp varm sjokolade og et varmt bad er bedre valg. Iblant skyldes dårlig søvn at man må opp om natten på grunn av prostataproblemer eller vonde ledd eller en annen fysisk lidelse forstyrrer søvnen. Det ville vi snakke mer om neste gang.

Jeg forstod at Amund ikke fikk med seg så mye av dette. Han tenkte på familien sin og var blank i øynene da han gikk. Jeg håpet at det ville ordne seg for dem. Temperaturen i konflikten tydet på at de ikke var likegyldige for hverandre. Det var et godt utgangspunkt for en løsning.