Anita og mannen er foreldre til fire jenter, hvorav to er tvillinger.

- Vi føler i grunnen begge at vi har det godt sammen, selv om det har vært noen krevende år. For det har det jo vært. Det har tidvis vært ganske tøft, må jeg si, spesielt da tvillingene var små.

- Det skjønner jeg godt.

- Men, sa hun og nølte litt, det som kanskje er vanskeligere å forstå er at vi så vidt har begynt å snakke om å få enda et barn.

Hun virket usikker på hvordan jeg ville reagere.

- Jo, du skjønner, vi, og særlig mannen min, har alltid hatt et ønske om å få en sønn.

- Jeg forstår. Mange ønsker seg et barn av samme kjønn som en selv.

- Du må ikke misforstå. Vi er selvsagt veldig glade for de fine jentene våre. Det kan nesten virke som vi ikke kan lage gutter. Er det utelukkende tilfeldigheter som har gjort at vi har fått fire jenter på rad, tror du?

- Både en stor norsk og en omfattende amerikansk studie har vist at de aller fleste par ikke har spesielle forutsetninger for å få barnekull som kun består av et kjønn. Har man fire jenter fra før, er det fortsatt nesten 50 prosent sannsynlighet for at det neste barnet blir en gutt.

- Er det eventuelt noe vi kan gjøre for å øke den sannsynligheten?

- Det har blitt foreslått en rekke teknikker som skal øke sjansen for å få en jente eller gutt. De har omfattet hyppigheten av samleier, tidspunktet for befruktning i forhold til eggløsning, samleiestillingen, samleier med eller uten orgasme og så videre. Ingen av disse påvirker sannsynligheten for å få et bestemt kjønn.

- Og det lar seg ikke gjøre på noen annen måte heller?

- Hvis man gjør et prøverørsforsøk, kan man undersøke det befruktede eggets kjønn før det settes inn i livmoren. Man kan da velge ut de som for eksempel vil utvikle seg til gutter. Metoden kalles preimplantasjonsdiagnostikk. Norsk lov tillater kun at den blir brukt ved alvorlige arvelige sykdommer hos en av foreldrene. For deg og mannen din er det nok ingen annen mulighet enn eventuelt å se om dere ved et nytt svangerskap tilfeldigvis får en sønn.

- Eller kanskje den aller beste løsningen er at vi bruker kreftene våre på de fire flotte jentene som vi allerede har. Jeg heller vel mest til det, tror jeg.