Anne Berit fødte en jente like før sommeren og var nå til seks ukers kontroll. Hun og Egil hadde to barn fra før. Jeg spurte hvordan fødselen gikk denne gangen.

Pasient Det tok bare en time fra jeg kom til sykehuset til jenta var ute. Selvfølgelig var det veldig vondt, men jeg føder nok lettere enn mange av mine venninner. Vi var heldige og fikk familierom. Egil kunne derfor være sammen med meg og jenta hele det første døgnet. Det var godt. Ettersom alt gikk så greitt, reiste vi hjem allerede neste dag. Før vi dro fra sykehuset sa jeg at dette kan ikke være siste gang. Egil var ikke enig. Han synes tre barn er nok.

Lege Så flott at fødselen gikk greitt. Og jenta er frisk og spiser godt? Du har jo god trening i å amme så det har kanskje gått greitt denne gangen også?

Pasient Jenta fikk full score på sykehuset. Hun er så fin! Ammingen er heller ikke noe problem.

Lege Ja – da forstår jeg at tanken på flere barn ikke er fremmed for deg. Men Egil er betenkt?

Pasient Han er det. Jeg vet ikke helt hvorfor? Dette med å få barn er vel kanskje et større behov for oss kvinner?

"Hvor mange barn et par skal få, er ofte gjenstand for en viss uenighet. Selv om foreldrene har litt ulikt syn på dette spørsmålet, blir de som regel glade når de får et ekstra barn."

 

Lege Ofte er det nok slik. Men ettersom Egil slipper å gå gravid og føde har han vel sine grunner til å tvile? Kan det være arbeidsbyrden med flere barn som gjør han betenkt?

Pasient Jeg vet ikke. Det kan jo være det. Han er faktisk veldig flink med barna. Men vi har barnehageplass til begge to, så i det daglige går det egentlig ganske greitt.

Lege Kan det være at han tenker ”Nå har vi tre friske barn. Vi har ingen garanti for at en nestemann også er det. Fire barn hvorav et som er funksjonshemmet er mer enn vi makter. Det vil gå ut over søsknene”.

Pasient Han har ikke sagt noe om det. Men jeg er fortsatt ganske ung så det er vel ikke så stor fare for det.

Lege Nei – sannsynligvis vil nestemann også være frisk, men helt sikker er man aldri.

Pasient Jeg tror den egentlige grunnen er at samlivet vårt har skrantet litt det siste året. Seksuallivet er nærmest ikke-eksisterende. Jeg vil rett og slett ha kroppen min litt for meg selv etter fire år med nesten kontinuerlig amming. Og så blir det jo en del bråk om nettene når man har småbarn.

Lege Det forstår jeg. Kanskje det er best å ikke ta stilling til spørsmålet om flere barn riktig enda? I første omgang vil kanskje minstejenta krever mer enn nok av dere. Har dere tenkt på et navn til henne?

Pasient Vi har kikket i flere navnebøker men har ikke funnet noe som passer helt enda. Men for tiden vurderer vi å kalle henne Synne.

Lege Det er et flott navn.

De fleste kjenner raskt kjærlighet og omsorg for det nye medlemmet av familien.

Men å få barn krever stor vilje til samarbeid. Mor og far får mindre tid til seg og sine interesser og ikke minst hverandre. Hvis forholdet skranter, kan et barn gjøre vondt verre. Nå tror jeg ikke forholdet mellom Anne Berit og Egil var i noen fare. Mangel på overskudd og et litt labert seksualliv er vanlig hos mange småbarnsforeldre. Hvis begge er klar over at dette er alminnelig og gjelder en avgrenset periode av livet, trenger dette ikke være noe stort problem. Dersom man har mer grunnleggende konflikter i forholdet, og de ikke er knyttet til det naturlige slitet i småbarnsperioden, bør man tenke seg nøye om før en ytterligere familieforøkelse.