Reidun fortalte at hun lenge hadde vurdert å skille seg, men fryktet at samlivsbruddet ville bli vondt for deres to barn.

Linda var syv år og Tobias var tre. Allerede før de fikk barna hadde forholdet skrantet. De hadde tenkt at det å få barn ville gjøre samlivet bedre og rikere. Det hadde det også gjort. Barna hadde knyttet dem sammen.

Pasient Vet man egentlig hva som er best for barna?

Reidun fortalte at det likevel ikke endret det faktum at hun og mannen var meget ulike. I småbarnsfasen hadde det vært helt ille. Søvnmangel og alt slitet gjorde at de kranglet mye, og de hadde vært på vei til å flytte fra hverandre mange ganger. Men de hadde holdt ut. Akkurat nå hadde de det litt bedre. Reidun i tvil om hva hun skulle gjøre.

 

Pasient Jeg tror han er fornøyd med tilværelsen selv om ikke vi har det bra sammen. Det virker som om han er likegyldig til det hele, for han ønsker verken skille seg eller å gjøre noe med problemene.

Reidun fortalte at hun var fortvilet over situasjonen. Hun hadde mer lyst til å være alene enn sammen med en mann som ikke brydde seg om henne.

 

Pasient Hva tror du vil være best for barna?

Belastningen for barna ved en skilsmisse henger nært sammen med hvilken påkjenning bruddet er for foreldrene. En intens krisestemning i hjemmet er vondere for barna enn om begge foreldrene ser på skillsmissen som en god og riktig beslutning.

Å skille seg er en vanlig måte å omorganisere familielivet. Det er derfor mer sosialt akseptert enn tidligere. Men det er en krevende omstilling for dem det angår. Ofte blir en skilsmisse annerledes enn man har forestilt seg og uventede følelser kan komme frem.

Selv om et samlivsbrudd gjerne er smertefull, kan det likevel være nødvendig. Studier viser entydig at barna har det best når foreldrene trives. Hvis foreldrene har det bedre ved å bo fra hverandre, er dette ofte den beste løsningen for barna.

 

Pasient Hva er viktigst å passe på, hvis jeg bestemmer meg for skillsmisse?

 

Lege Dere bør i så fall tilstrebe en så fredelig og konfliktfri skilsmisse som mulig. For å lette situasjonen for barna og dere selv er det viktig å samarbeide godt.

 

Pasient Men mange skilles jo ofte fordi man ikke får til å samarbeide og ikke trives så godt sammen.

 

Lege Ja, det har du rett i. Men man får prøve så godt man kan å sette seg selv til side av hensyn til barna.

 

Pasient Men det er ikke lett hvis det blir ”krig”….

Lege Nei, det har du rett i.

Foreldre bør for enhver pris unngå å bruke barna i konflikten mot den tidligere ektefellen. Å leve i en konfliktsone er skadelig. Det er også meget uheldig for barna å bli dratt mellom to mennesker de er glade i.

Skilsmisser er som regel en like stor omstilling for barna som for foreldrene. De fleste barna blir stresset og reagerer med sinne, tristhet eller utrygghet den første tiden.

 

Pasient Men det kan de jo også gjøre i en familie der foreldrene fungerer dårlig sammen?

 

Lege Ja, absolutt. Tilværelsen i en familie med stadig krangling er ikke nødvendigvis noe bedre.

Det avgjørende er altså ikke at foreldrene skilles. Men konfliktene rundt er skadelige. Hvis man ikke klarer å samarbeide på en god måte, bør paret vurdere å oppsøke frivillig mekling ved et familievernkontor. Der får man hjelp av folk som er vant til å bistå i slike situasjoner.

Hvis man bestemmer seg for å skilles, er det ikke alltid riktig å vente til barna blir større. Forskning tyder på at førskolebarn og ungdom takler en skilsmisse dårligere enn barn i grunnskolealder. Venter man med å gå fra hverandre til barna er i tenårene kan det gjøre deres løsrivelsesprosess vanskeligere for dem.

 

Pasient Uff, det er vanskelig å vite hva jeg skal gjøre. Jeg lurer på om jeg krever for mye, og om det ikke bare hadde vært bedre å holde ut.

Iblant kan det være nyttig å justere forventningene til forholdet. Kanskje har de økende skillsmissetallene sammenheng med at våre håp om kjærlighet og lykke er blitt større de siste tiårene.## Det kan nok hende at disse ønskene gjør at man lettere føler at livet og ekteskapet man selv lever i er kjedelig. Livet går bølgedaler. Alle som lever i langvarige forhold erfarer at det går gjennom gode og dårlige faser. Skilte angrer ikke sjelden på beslutningen når de etter hvert erfarer at gresset kanskje ikke var grønnere på den andre siden.

Mange venter for lenge med å søke hjelp for å redde et skrantende ekteskap. Ved familiekontorene er det fagfolk med lang erfaring som kan gi gode innspill og bidra til en konstruktiv dialog. Men hvis familieterapi skal hjelpe, må begge to være interesserte til å få det til å fungere. Man må være villig til å endre seg selv og ikke bare partneren.

 

Lege Det er en stor beslutning du skal ta, Reidun.

 

Pasient Ja, dette er vanskelig. Barna er jo glade i pappa, men jeg føler virkelig ikke at vi har det bra sammen.

 

Lege Da er det viktig at dere snakker om det. Du bør fortelle ham hvordan du føler det. Jeg tror også du bør si at du vurderer å skille deg hvis dere ikke klarer å finne ut av det.

 

Pasient Oj, oj. Tør jeg det da? Blir ikke det litt vel drastisk å komme med nå. Nei, dette må jeg tenke mer på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: © iStockphoto.com/biffspandex