Olav var hjemmeværende pappa for sin syv måneder gamle datter Maya.

Rundt sytti prosent av norske fedre tar ut pappapermisjon, og stadig flere velger å være hjemme med barnet sitt lengre enn de fem ukene som er forbeholdt far.

Olav var hjemme med syv måneder gamle Maya. Hun hadde kastet opp og skreket en del siste døgnet.

<class="patientspeak">Pasient Maya kastet opp på vei til butikken i går og flere ganger i natt, stakkar.

Hun var feberfri, hadde god appetitt og virket våken og vital. Ved undersøkelsen av henne fant jeg intet galt. Olav ble tydelig lettet over å høre dette.

<class="patientspeak">Pasient Jeg er ikke supernøye med å sterilisere melkeflaskene hennes, så det var kanskje grunnen. Nå skal jeg i hvert fall skjerpe meg. Kona maser ofte på meg og forteller meg hvordan jeg skal passe på Maye. Iblant lukker jeg ørene for alle formaningene. Men jeg må nok bare innse at hun har peiling på barnestell enn det jeg har.

<class="doctorspeak">Lege Hun har i hvert fall rett i at god hygiene forebygger smittsomme sykdommer.

<class="patientspeak">Pasient Min kone er lærer, så hun pleier å ta en pedagogisk tilnærming. Nå har hun bedt meg lage en liste over hva jeg skal huske på i hverdagen når jeg passer Maya. Så jeg har for eksempel laget en huskeliste over hva jeg skal ta med hvis vi skal være borte fra leiligheten noen timer.

Olav tok fram et ark fra lommen og la det på bordet. Det sto: ”Stellebag med bleier, sinksalve, våtservietter, ekstra bodyer, buskeskift, smokk, mat, gulpeklut, smekke, leke, baby-call og solkrem”.

<class="doctorspeak">Lege Listen ser fin ut.

<class="patientspeak">Pasient Ja – kona har godkjent den.

<class="doctorspeak">Lege Føler du deg som en slags reservemor som assisterer henne?

Olav lente seg tilbake i stolen og så ettertenksom ut.

<class="patientspeak">Pasient Under fødselen spilte jeg annen fiolin selvfølgelig. Jeg tok meg av mammaen så godt jeg kunne. Hentet kald drikke, tørket pannen hennes og skrøt av henne. Men jeg syns fødselen var rimelig voldsom, mye blod og skrik. Vi hadde hatt noen navnediskusjoner før Maya ble født, og hadde hun insistert på et navn i det jordmor løftet babyen opp til oss, tror jeg at jeg hadde godtatt hva som helst. Det var fantastisk å se den sprell levende ungen vår etter timer med smerte og hardt arbeid.

Han smilte fornøyd før han fortsatte.

<class="patientspeak">Pasient Men nei, jeg er ikke noe B-lag hjemme. Jeg skal bli flinkere til å koke tåteflaskene, men ellers er jeg trygg på at jeg er like god til å passe på Maya som moren.

<class="doctorspeak">Lege Ja – det er du sikkert. Det er mye nytt å lære enten man er nybakt mor eller far.

<class="patientspeak">Pasient Kameraten min skal ha lang pappapermisjon. Han har vært både på helsestasjonen og i barselgruppe.

<class="doctorspeak">Lege Hvordan gikk det?

<class="patientspeak">Pasient Det med barselgruppen var nærmest et sosiologiske eksperiment, sa han. Han følte seg ikke helt hjemme i alt snakket om slanking, ammete, grøttyper og melkespreng. På helsestasjonen opplevde han seg nærmest diskriminert som en minoritet. Han deltok i en gruppe på åtte måneders kontrollen. Helsesøster forklarte gruppen at det fortsatt er mor som er det store for barnet, og at far kommer senere. Hun kunne jo føyd til at det er avhengig av hvilken erfaring barnet har med far. Men nå har vi pappaene våre egne trilletreff.

<class="doctorspeak">Lege Hva gjør dere da?

Olav tok av seg solbrillene og la dem på pulten.

<class="patientspeak">Pasient Det var strålende sol her om dagen, og vi var fristet til å ta en pils, men vi endte opp med kaffe for syns skyld. Barnevognene sto tross alt ved siden av oss. Vi har også spilt tennis. Det funket bra. Når vognene begynte å gynge tok vi en titt, men barna sover jo godt i frisk luft, så vi fikk spilt litt.

<class="doctorspeak">Lege Hvordan er det å være hjemmeværende far, syns du?

<class="patientspeak">Pasient Kan ikke si at jeg savner å løpe rundt på nattklubber for å sjekke draget. Det virker ganske fjernt nå.

Olav kaster et beundrende blikk på datteren sin.

<class="patientspeak">Pasient Jeg gleder meg til å være sammen med henne hver dag. De første dagene ble jeg rimelig sliten. Ikke av Maya, men av alt peset fra kona. Til slutt sa jeg fra at jeg ikke orket at alt jeg gjorde skulle ble underlagt hennes sensur og overprøving.

<class="doctorspeak">Lege Jeg har hørt flere pappaer si at ektefellene deres ønsker at fedrene skal involvere seg mer, men når de forsøker, så slipper de ikke til.

<class="patientspeak">Pasient Utrolig irriterende. Disse damene kan ha noen oppheng. En venn av meg fikk stadig kritikk fra sin kjære fordi han ikke fulgte med på når det var turdag eller matdag i barnehagen. Ja, det er mye man skal bli målt på. Noen mødre kupper ansvaret for barnet.

<class="doctorspeak">Lege Hva legger du som pappa vekt på, da?

<class="patientspeak">Pasient Jeg er fornøyd med at Maya har begynt å krabbe, og trener med henne hver dag. Men det viktigste er selvfølgelig at hun blir trygg og glad.

Maya som hadde sittet tålmodig på fanget til Olav begynte å pipe. Olav var snar med å løfte henne opp og stryke henne over ryggen.

<class="patientspeak">Pasient Jeg tror du er sulten, lille venn. Godt at pappa har et middagsglass til deg i stellebagen.

Så la han henne varsomt ned i vognen, ga henne smokken og trillet ut av kontoret uten å glemme igjen noen ting.

Samtalen ble utviklet i samarbeid med spesialist i klinisk psykologi Marianne Skar.