Bleiene til Jannes datter luktet uvanlig sterkt.

Janne fortalte at hennes tre år gamle datter hadde hyppig avføring. Lite om gangen, men svært ofte. Problemet var at bleiene luktet så uvanlig sterkt. De ble derfor umiddelbart puttet i lukket plastpose og kastet i søplekassen utenfor boligen for at det ikke skulle lukte vondt i huset.

Pasient Jeg skjønner at det er litt spesielt å gå til legen med noe sånt, men det er faktisk et problem for oss.

Helene var allergisk og fikk eksem hvis hun spiste mat som inneholdt egg eller melk. Kløen gjorde henne urolig om nettene, og hun kloret seg mye i søvne. Av den grunn hadde hun allerede fått brennkopper ved et par anledninger.

Lege Det er ikke så greitt verken for henne eller dere. Hun er jo kommet i en alder da hun kanskje også selv sjeneres av at det lukter.

Pasient Hun liker i hvert fall veldig dårlig å gå med skitten bleie, men det kan jo være fordi hun lett blir sår nedentil.

Lege De fleste barn vokser av seg allergi overfor melk omkring et års alder. Da vi sjekket allergiprøvene hennes for et år siden så det ut til at hun kunne drikke melk. Har dere forsøkt det?

Pasient Jeg synes hun klør mer hvis hun får melk, men det er vanskelig å vite fordi eksemet varierer så mye.

Lege Ja – det gjør det vanskelig å vurdere. Men ettersom prøvene ikke viser tegn til allergi overfor melk lenger, synes jeg dere kan forsøke å gi henne litt yoghurt noen dager. Da får hun i seg melkesyrebakterier. De kan påvirke bakteriefloraen i tarmen hennes og derved lukten på avføringen.

Pasient Å – ja. Kanskje det kan hjelpe?

Lege Hvis hun blir plaget av kløe de neste dagene, kan dere smøre henne med litt hydrokortisonkrem. Og dersom hun ikke reagerer på yoghurt, kan dere jo etter hvert forsøke å gi henne litt andre melkeprodukter som smaksvariasjon i kostholdet og som kilde til kalsium. Men blir det for ille, er det mulig å tilføre kroppen melkesyrebakterier på annen måte for eksempel ved knuse en kapsel med Ido-Form og blande den i litt syltetøy.

Janne ringte noen dager senere. Hun fortalte fornøyd at luktproblemet hadde forsvunnet dagen etter at Helene hadde fått sin første yoghurt, og utslettet hadde ikke tiltatt. Foreløpig hadde de bestemt seg for å ikke gi henne ost eller melk.

Pasient Helene elsker yoghurt!

Lege Så hyggelig. Husk at det er veldig mye sukker i barneyoghurtene. Et alternativ kan være å kjøpe en mager variant og tilsette den litt lettsyltetøy.

Janne takket for tipset.