Spiserørsbetennelse (spiserørskatarr) og spiserørsbrokk, foreligger ofte samtidig. Spiserørsbrokk er vanlig og gir ofte ingen symptomer. Det betyr at selv om du får diagnosen spiserørsbrokk, er det ikke sikkert at dette har noen sammenheng med de plagene du har.

Kan jeg gjøre noe selv for å bli bedre?

Ja, det er flere ting du kan gjøre selv. Hvis du er overvektig, bør du gå ned noen kilo, slik at presset nedenfra minker. Av samme grunn bør du også unngå å bruke for trange belter og klær som strammer rundt livet. Røyking svekker lukkemuskelen mellom spiserør og magesekk, og kan derfor virke uheldig. Sjokolade og peppermynte har også en slik uheldig effekt på lukkemuskelen, og mange opplever også at sterkt krydret mat eller kaffe gir problemer, eller at det er andre spesielle matretter som du bør holde seg unna. Generelt bør en unngå store måltider og sene kveldsmåltider. Dessuten er det gunstig å heve hodeenden på sengen litt, f.eks. 15-20 cm, ved å legge noen bøker under sengebeina. Da vil tyngdekraften hjelpe til med å holde surt mageinnhold vekk fra spiserøret, og du unngår irritasjonen av spiserøret om natten.

Hvilke medisiner kan jeg ta?

Du kan også forsøke reseptfrie syrehemmende medisiner hvis du plages mye med halsbrann, dette fins i flere varianter på apoteket. En annen mulighet er såkalte alginater, som danner en slags gelepropp øverst i magesekken som hindrer mageinnholdet i å skvulpe opp i spiserøret. For mange er slik behandling sammen med de generelle rådene nok til å fjerne det aller meste av symptomene.

Hvordan stiller legen diagnosen?

Ofte er sykehistorien ganske typisk, men for at man skla være sikker, må spiserøret bli undersøkt med tarmskop. Da kan vi både se slimhinneforandringene og ta prøver hvis det skulle være nødvendig. Dessuten kan vi undersøke magesekken samtidig, for å utelukke at det er sykdom i magesekken som forårsaker plagene, f.eks. magesår. Røntgen av spiserøret kan også være aktuelt, men det må ofte suppleres av tarmskopi dersom vi finner noe galt.

Hvordan behandles det da?

Det vanligste er å gi syrenøytraliserende eller syrehemmende tabletter. Disse gir vanligvis god symptomlindring, og betennelsen vil også gå tilbake etter hvert. Det viser seg imidlertid at den ofte kommer igjen når du slutter med medisinene, og mange trenger langtidsbehandling, ofte i flere år. I dag vil vi gi kraftigere syrehemmende midler for å dempe betennelsen i spiserøret. Noen vil ha glede av en operasjon, der man med ulike kirurgiske teknikker forsterker den nedre lukkemuskelen. Dette gir ofte gode resultater, men det er en forutsetning at medikamentell behandling er forsøkt først.

Kan jeg bli helt frisk igjen?

Tendensen til å få for mye magesyre opp i spiserøret kan reduseres effektivt med de praktiske rådene som er gitt her så mange pasienter kan bli helt kvitt plagene sine. Noen har imidlertid så store plager at de må bruke syrehemmende medisiner fast, og operasjon kan da også være et alternativ.

Se også spiserørsbetennelse