"Luft i magen" skyldes svelging av luft og at tarmbakteriene produserer gasser når næringsstoffer brytes ned.

Gjennomsnittlig produseres to deciliter gass i døgnet, men hos enkelte kan det bli opptil ti ganger mer.

Hva skyldes det egentlig da?

Problemene kan oppstå når det blir for mye av denne luften, enten fordi du svelger ned for mye, eller fordi det produseres mer enn vanlig.

Men, som oftest lar det seg ikke gjøre å påvis økte gassmengder i tarm hos pasienter med luftplager, slik at toleransen for gass i tarmen er trolig også en viktig variabel.

Gassproduksjonen i tykktarmen er delvis avhengig av hvilke bakterier du har i tarmen, men først og fremst er det viktig hva slags mat du spiser. Enkelte matvarer, for eksempel belgfrukter og fiberrike retter, gir mye gassdannelse når de brytes ned.

Bør jeg gå til legen å få dette undersøkt?

Ja, hvis plagene er betydelige, og særlig hvis de er kombinert med andre symptomer, er det grunn til å få det undersøkt hos legen.

Det er for eksempel enkelte sykdommer som gjør at næringsstoffene ikke suges opp normalt i tynntarmen. De blir isteden brutt ned av bakterier i tykktarmen, slik at det dannes mer gass enn normalt. Eksempler på dette er cøliaki og laktosemangel, en sykdom som gjør at melkesukker ikke suges opp på vanlig måte.

Ved disse tilstandene vil det vanligvis også være avføringsforandringer som vekker mistanke, for eksempel rikelig skummende diare.

Men det er kanskje ting jeg kan gjøre selv også?

Ja, og det viktigste er nok at du er oppmerksom på hvilke matvarer som gjerne gir rikelig gassproduksjon.

Belgfrukter og fiberrike matvarer - bønner, erter, brokkoli og rotfrukter kan det være grunn til å være forsiktig med hvis man har luftplager.

Det er gunstig å etablere regelmessige avføringsvaner, med daglige toalettbesøk, for eksempel om morgenen etter frokost.

Hvis du har lett for å rape, kan du forsøke å la være, selv om du føler behov for det. Rett før du raper, vil du nemlig trekke litt luft ned i spiserør og magesekk, slik at dette lett blir en ond sirkel. Sure oppstøt og spiserørsbetennelse kan gjøre at du raper oftere enn ellers, og disse tilstandene kan ofte behandles, slik at rapingen også gir seg.