Hva er cøliaki?

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen som skyldes overømfintlighet for gluten, et eggehvitestoff som finnes i de fleste kornslag.

Hvordan oppstår det?

Sykdommen er ikke direkte arvelig, men det ser ut til at man må ha en arvelig disposisjon for å få den. Slimhinnen i tynntarmen reagerer på gluten med en betennelsesreaksjon som fører til at tarmtottene delvis forsvinner, uten at vi vet hvorfor. Det resulterer i dårlig næringsopptak.

Hvem får sykdommen?

Sykdommen dukker vanligvis opp i barne og ungdomsårene, men sees også hos eldre. Ved mildere grader kan pasientene ha sykdommen i mange år før den oppdages.

Hvordan arter sykdommen seg?

De typiske symptomene er diarre og vekttap, men pasientene plages også ofte med luftsmerter, utspilt mage og kvalme. Dersom sykdommen har stått lenge kan mangel på vitaminer og nødvendige næringstoffer føre til symptomer på blodfattighet, nerveskade og benskjørhet. I en del tilfeller kan symptomene være svært diffuse og uspesifikke, og pasienten kan gå i mange år før diagnosen stilles. Både anorexi og depresjon har ofte vært luftet som forklaringer underveis.

Når er det grunn til å søke lege?

Ved diarre og vekttap, eller diarre og lav kroppsvekt er det alltid viktig med legeundersøkelse med henblikk på cøliaki.

Hvordan finner legen ut om jeg har sykdommen?

Det finnes forskjellige indirekte tester. Ved blodprøve kan man bestemme glutenantistoff og andre antistoffer som nesten alltid er tilstede ved cøliaki, likeledes kan man finne ut om du har den vevstypen som er vanlig ved cøliaki. Videre finnes det tester som kan påvise om næringsopptaket fra slimhinnen er nedsatt. Den endelige diagnosen stilles ved undersøkelse av vevsprøve fra slimhinnen øverst i tynntarmen. En slik prøve kan tas i forbindelse med vanlig tarmskopi-undersøkelse av magesekk og tolvfingertarm.

Hva består behandlingen i?

Behandlingen består i kun en ting- nemlig glutenfri kost. I praksis betyr det at du ikke kan bruke vanlige kornsorter og produkter som inneholder korn, feks vanlige sauser og øl. Ris og hirse inneholder ikke gluten, og kan derfor brukes. Behandlingen er livslang.

Det finnes gode bøker som gir nyttige informasjon og praktiske råd om glutenfri diett

Norsk Cøliakiforening

Hvilke utsikter har jeg, blir jeg frisk igjen?

Etter et halvt til ett år på glutenfri kost vil tynntarmslimhinnen fungere normalt igjen hos de aller fleste som har fått sykdommen påvist før 30-40 års alder. Så snart du starter med gluten igjen vil imidlertid reaksjonen i slimhinnen komme tilbake, selv om det kan ta flere måneder før skadene er så store at symptomene kommer tilbake på alvor. For å holde deg frisk må du derfor fortsette med dietten livet ut. Pasienter med ubehandlet cøliaki har noe større rissiko for å få svulster i tynntarm senere i livet, men fordi slike svulster i utgangspunktet forekommer svært sjelden og diett behandling beskytter, har dette sjelden praktisk betydning for pasienter med cøliakisom bruker glutenfri diett.

Hva kan jeg gjøre selv for å bli bedre?

Være nøye med å bruke glutenfri diett, og ellers leve et normalt liv.


Arbeidersamfunets plass 1. 0181 Oslo
Hjemmeside: www.ncf.no
Mail til NCF: post@ncf.no
Telefon sentralbord: 22 79 91 70