Hvordan arter kvalme seg?

Kvalme er en ubehagsfornemmelse som kjennes diffust i øvre del av magen og av og til opp i svelget, og som ledsages av en følelse av at du vil kaste opp. Kraftig kvalme ledsages nesten alltid av brekninger, som gjerne reduserer kvalmen, ialle fall forbigående. Noen mennesker har lett for å bli kvalme, for eksempel i forbindelse med smerte, mens andre sjelden blir kvalme.

Hvordan oppstår kvalme, hva er det egentlig som skjer?

Kvalmefølelsen utløses i et spesielt område i hjernen av en rekke forskjellige faktorer.

Det kan skyldes rent psykiske faktorer som angst. Signaler til kvalmesentreret kan også komme fra balanseorganene som ved bilsyke og sjøsyke eller fra andre områder i hjernen. De kan komme fra magesekk, tynntarm, lever eller nyrer på grunn av sykdom i disse organer, og kvalme kan også oppstå i forbindelse med bruk av medisiner.

Ved kvalme hemmes magesekkens tømning, mens utskillelsen av magesyre nedsettes og spyttproduksjonen øker. Blodtrykket faller litt, og du blir ofte blek fordi blodgjennomstrømningen til huden nedsettes.

Gir kvalmen noen pekepinn om hva som er galt?

Kvalme opptrer ofte i forbindelse med smerter, men det er et helt uspesifikt symptom som kan sees ved en rekke sykdommer. Sykdommer i magesekk og øvre deler av magetarm kanalen gir ofte kvalme, og det gjør også sykdommer i øret og balanseorganet. Det er vanlig med migrene anfall.

I de aller fleste tilfeller er kvalme utløst av faktorer som ikke skyldes sykdom. Det kan f.eks. være noe du har spist, forbigående forstyrrelser i fordøyelsen eller psykiske reaksjoner.

Når bør jeg søke lege?

De aller fleste opplever fra tid til annen forbigående kvalme uten at det gir grunn til å søke lege. Forhold som taler for å søke lege er akutt innsettende kraftig kvalme med brekninger som ikke går raskt over av seg selv. Ved vedvarende kvalme, og spesielt hvis kvalmen fører til nedsatt matlyst og matinntak og dermed vekttap bør du søke lege. Likeledes hvis du bruker medisiner, særlig hvis du nettopp har begynt med nye medisiner eller økt doseringen.Kvalme kan jo være en bivirkning til medisinen. Stadig morgenkvalme bør føre til legeundersøkelse med mindre det skyldes kjent graviditet.

Hva kan legen hjelpe med?

Leger kan vurdere om det er nødvendig å utrede kvalmen nærmere, og i så fall finne ut hva årsaken er. Legen kan også gi kvalmestillende medisiner hvis det er nødvendig. Det finnes idag effektive midler for behandling av kvalme, men effekt og valg av middel avhenger av årsak.

Hva kan jeg gjøre selv?

Uansett årsak ledsages kvalme ofte av forsinket tømning av magesekken, og det er viktig å unngå mat som ytterligere bremser fordøyelsen. Du bør derfor være forsiktig med fet og stekt mat, og spise lett kost. De fleste kjenner selv hva de tåler. Knekkebrød og flatbrød uten smør og pålegg er eksempler på matvarer du ofte vil tåle selv ved ganske uttalt kvalme.

Kvalme kan lindres ved at du utløser brekning med to fingre bak i halsen. Kvalme pga bil- eller sjøsyke kan forebygges ved antihistaminer. Spør etter sjøsyketabletter eller -plaster på apoteket. De er reseptfrie.