Hva er egentlig brekninger?

Brekninger er ufrivillige sammentrekninger i magesekken, mellomgulvet og spiserøret. Like før du kaster opp får du en kraftig tarmbevegelse i tynntarm som går feil vei, og tømmer tarminnholdet over i magesekken. Det forklarer hvorfor oppkast ofte er gallefarget, og hvorfor du kan forsette å kaste opp i lang tid selv om magesekken tømmes ved hver brekning. Selve brekningen fremkalles av en sammentrekning av magemuskler og mellomgulv, slik at trykket stiger kraftig og tilslutt presser mageinnholdet opp gjennom spiserøret. Denne refleksen kan hos de fleste også utløses ved at du stikker to fingre bak i halsen.

Hva kan årsaken være?

Kvalme og brekninger utløses i et spesielt område i hjernen, og dette kan skyldes en rekke ulike faktorer. Selv om brekningene arter seg ganske likt, er dette et uspesifikt symptom som sier lite om hva som egentlig ligger bak.

Den vanligste årsaken er nok likevel tilstander i fordøyelsessystemet, spesielt magesekken. Hvis du får brekninger og oppkast samtidig med diare, må du tenke på matforgiftning, særlig hvis flere du har vært sammen med får lignende symptomer.

Vedvarende brekninger kan være mer alvorlig, og forekommer ved sykdommer i spiserør, magesekk eller tynntarm.

Kan brekninger skyldes sykdommer utenfor fordøyelseskanalen også?

Ja, brekninger kan f.eks. være et tegn på sykdom inne i hodet, særlig i tilslutning til øret og balanseorganene der. Reisesyke er en variant av dette, og skyldes at balanseorganene kommer i ulage. Andre tilstander inne i hodet kan også gi et lignende bilde, f.eks. svulster, men dette er en svært sjelden årsak. Brekninger som ledsages av hodepine bør undersøkes av lege. Også slike brekninger er imidlertid et vanlig symptom ved en rekke tilstander blant annet ved bakrus.

Ellers kan de fleste medikamenter gi kvalme og brekninger som bivirkning, som regel i den første tiden etter at du har startet behandlingen.

Alle mennesker brekker seg fra tid til annen, og som regel er det IKKE symptom på noen alvorlig sykdom.

Gulping hos småbarn - er det det samme?

Ja, i prinsippet er det det. Hos spedbarn er imidlertid fordøyelsessystemet fortsatt umodent, og en del av reflekssystemene er ikke ferdig utviklet. Hvis barnet svelger mye luft når det spiser vil det også lett gi en gulpetendens. Gulping er derfor vanlig hos småbarn, og svært sjelden uttrykk for sykdom.

Er det noen grunn til å gå til legen med brekninger?

Brekningene er i seg selv ikke farlig, selv om det er ubehagelig. Hvis det som kommer opp er kaffegrutlignende kan det være blod.

Blodet blir raskt sort og klumpet av syren i magesekken, men en sjelden gang kan du også kaste opp mer rødlig blod, ved rifter i spiserøret, og særlig ved større blødninger. Hvis du oppdager slike tegn på blødning, må du straks ta kontakt med lege, slik at du kan bli undersøkt nærmere. Blod i avføringen gir en tjærelignende farge og konsistens, og kan forekomme samtidig med at du kaster opp blod.

For øvrig er det grunn til å snakke med legen dersom brekningene vedvarer over tid, eller de er kombinert med hodepine eller andre kraftige plager.

Er det noe jeg kan gjøre selv for å unngå brekninger?

Det viktigste er nok å være forsiktig med ting som erfaringsmessig kan medføre kvalme og brekninger. Det er for eksempel noen som ikke tåler fet eller kraftig mat, andre brekker seg lett av alkohol. De som har tendens til reisesyke kan forebygge dette med reisesykemedisiner, i form av reseptfrie tabletter eller små plastere, som fås på apoteket.