Hva er egentlig dette?

Spiserørsbetennelse (øsofagitt) er en irritasjonstilstand i slimhinnen i spiserøret. Det oppstår først og fremst når surt mageinnhold kommer for ofte opp i spiserøret. Det er en lukkemuskel som hindrer slik lekkasje av mageinnhold hos friske, men denne kan være svekket, og særlig hvis du har spiserørsbrokk. Dette betyr at litt av magesekken er glidd opp forbi lukkemuskelen. Dermed ligger det syreproduserende mageslimhinne oppe i brysthulen, og muligheten for syrepåvirkning av spiserøret øker. Disse to tilstandene, spiserørstennelse (spiserørskatarr) og spiserørsbrokk, foreligger derfor ofte samtidig.

Hvordan får jeg mistanke om at jeg kan ha spiserørskatarr?

Det typiske symtomet er sviing og brenning bak brystbeinet, eventuelt kombinert med at du har hyppige sure oppstøt og kvalme. Smertene blir ofte verre når du bøyer seg fremover, noen plages mest i forbindelse med måltider, mens andre får symptomer om natten når de ligger flatt.

Er det spesielle ting som kan forårsake dette?

Som sagt, i de aller fleste tilfeller er årsaken surt mageinnhold som til stadighet kommer opp og irriterer spiserørsslimhinnen. Dette kan i sin tur imidlertid ha mange årsaker: Overvekt og trange belter og klær vil gi økt press på magen, store kraftige måltider likeså. Enkelte matvarer øker syreproduksjonen, og andre vil svekke lukkemuskelen. Røyking virker også uheldig inn på lukkemekanismen. I enkelte tilfeller kan spiserørskatarr skyldes bakterier eller sopp, men dette er oftest svekkede pasienter som behandles med antibiotika, eller som av en eller annen grunn har et svekket immunforsvar.

Er dette noe jeg bør søke lege for?

Ja, hvis plagene varer ved eller øker på, er det all grunn til å snakke med legen. For det første er det viktig å avklare om det virkelig er spiserørsbetennelse som gir deg plagene og ikke f.eks. hjertesykdom, som kan gi lignende symptomer. For det andre kan uttalte betennelsesforandringer gi komplikasjoner, og det finnes medikamenter som både lindrer symptomene og som hindrer at slike komplikasjoner får utvikle seg.

Se forøvrig spiserørsbrokk