Hvordan arter det seg? Slim på avføringen merker du når du har avføring, og det kan også være synlig utenpå avføringen. Slimet kan være klart eller gulhvitt. Blod på avføringen derimot, behøver man ikke merke, med mindre man ser på avføringen før man trekker ned. Blodet kan være friskt og lyst eller mørke brunt.

Hvorfor kommer det blod i avføringen?

Enhver skade av slimhinnen i nedre del av fordøyelseskanalen kan forårsake blod på avføringen, og den kanskje aller vanligste årsak er hemorroider. Små sprekker og sår i endetarmsslimhinnen i forbindelse med treg og hard avføring kan også gi frisk blødning. Blod på avføringen kan forøvrig skyldes infeksjon, betennelsesforandringer eller svulst.

Hvorfor kommer det slim i avføringen? Tarminfeksjoner, særlig i forbindelse med reiser til varme land kan gi blodig og slimet avføring, og alle typer antibiotika kan en sjelden gang føre til en spesiell type hissig tarmbetennelse med blodig slimet avføring.

Når bør jeg søke lege?

Blod i avføringen med eller uten slim bør føre til legeundersøkelse med mindre det allerede er undersøkt og årsaken klarlagt. Det er viktig å være oppmerksom på at blødninger fra hemorroider av og til kan skjule at det samtidig er blødning fra svulst. Hvis du har hemorroider og blødningsmønsteret endrer seg er det derfor viktig å søke lege igjen.

Hva kan legen hjelpe med?

Med avføringsprøver kan legen i tvilstilfeller fastslå om det virkelig er blod på avføringen. I så fall vil nærmere undersøkelser være nødvendig, i første rekke av endetarmen og tykktarmen med røntgen eller tarmskop. Legen kan på den måten finne ut om det foreligger betennelsessykdom eller svulst og avføringsprøver kan påvise hva slags bakterier som har forårsaket en tarminfeksjon.

Dermed kan det startes nødvendig behandling for de som trenger det, mens de fleste kan beroliges med at blødningen ikke skyldes alvorlig sykdom.

Hva kan jeg gjøre selv?

Det viktigste er å oppdage blod på avføringen. Det betyr at du av og til må se på avføringen.

Hvis du oppdager blod på avføringen skal du ikke utsette legeundersøkelse. Desto fortere du får gjort en legeundersøkelse desto raskere kan du bli kvitt bekymringene, og desto bedre er behandlingsutsiktene dersom du skulle være syk. Foto: © iStockphoto.com/Ginaellen