Hvorfor er det så sårt og smertefullt omkring endetarmåpningen?

Smerter i dette området kan skyldes en rekke forskjellige tilstander. De vanligste er sprekker i slimhinnen og hemorroider

Det er for det første viktig å bli klar over hvor smertene egentlig kommer fra. Enkelte tilstander sitter i selve endetarmsåpningen. Det er bare den ytterste centimeteren av slimhinnen som er smertefølsom, men her er det til gjengjeld svært rik nerveforsyning. Smertene herfra vil som regel forverres i forbindelse med at du har avføring. Smerter ved siden av åpningen, evt lenger opp i setefuren, vil derimot som regel forekomme uavhengig av selve avføringen, selv om det kan være smertefullt å tørke seg etterpå.

Er det nødvendig å skille mellom dette?

Ja, særlig med tanke på hva du selv kan gjøre med plagene, er det viktig å ha dette klart for seg, som vi kommer til litt senere.

Hva skyldes smerter fra selve endetarmsåpningen?

Det vanligste er nok sprekkedannelser, såkalte fissurer, aller ytterst i slimhinnen. Dette gir typisk knivskjærende smerter i forbindelse med avføring, spesielt hvis den er hard. Hard avføring er også en av årsakene til at sprekkene oppstår. Den andre viktige årsaken er hemorrhoider, dvs. utposninger på blodårene nederst i endetarmen. Disse kan sitte helt ute i endetarmsåpningen, og kan være svært smertefulle hvis de blir betent. Hemorrhoidesmerter kommer også ofte når du er på do, men de kan også skape problemer med å sitte på en vanlig stol.

Javel, og smerter ved siden av åpningen er altså noe annet?

Ja, her er det som regel andre tilstander som foreligger. Hvis du er sår i et større område rundt åpningen kan dette være eksemforandringer, særlig hvis det klør i tillegg.

Hvis du kjenner en øm kul som ligger litt foran eller bak endetarmsåpningen, er det mulig at det foreligger en byll her, f.eks. en såkalt "tvilling", som dannes i medfødte små hulrom under huden i setefuren.

Når bør jeg kontakte legen min?

Dersom smertene varer ved, eller blir så plagsomme at det går utover daglige aktiviteter, er det grunn til å søke lege. De aller fleste tilstandene som gir slike smerter, er ufarlige og lette å behandle, men det er viktig at det blir stilt riktig diagnose først. Hvis du imidlertid er kjent med at du har f.eks. eksem eller hemorrhoider, vil du som oftest vite hvordan du skal takle problemene selv hvis de skulle komme tilbake.

Hva bør jeg selv gjøre?

Det kommer igjen an på hva årsaken er til smertene. Det viktigste er nok at du holder området omkring endetarmsåpningen tørt og rent. Dette kan være vanskelig hos personer som svetter mye, da bør du vaske deg to ganger daglig nedentil, f.eks. en gang med rent vann, og en gang med en nøytral, mild såpe. Det kan også være gunstig med beskyttende salver, f.eks. sinksalve, for å beskytte sår hud mot fuktighet. Dersom plagene kommer fra selve endetarmsåpningen, vil det nesten uansett diagnose være verdifullt at du greier å holde avføringen myk og regelmessig. Gode toalettrutiner - med god tid og under rolige omstendigheter, vil være gunstig, sammen med fiberrik kost og rikelig drikke. Se eget avsnitt om treg avføring og forstoppelse.