Hemorrhoider er utvidede blodkar nederst i endetarmen. Hemorrhoidene merkes ofte som en kul utvendig, til og begynne med er de som regel myke. Dersom blodet inne i hemorrhoiden levrer seg, kan den blir hard og øm. Et kosthold rikt på fiber kan forebygge plager.

Indre hemorrhoider kan ha en lang stilk, så de kan også komme ut når du trykker. De kan oppstå inne i endetarmen, såkalte indre hemorrhoider, men de kan også komme helt ytterst i endetarmsåpningen, da kalles det ytre hemorrhoider.

Hva skyldes hemorrhoider?

Vi kjenner ikke sikkert til årsaken, men det er klart at økt trykk i blodkarene i endetarmen bidrar til at det danner seg hemorrhoider. Når du har avføring øker dette trykket, og særlig hvis avføringen er treg. Hemorrhoider har også en tendens til å oppstå hos personer som står og går mye, rett og slett pga tyngdekraften. Hemorrhoider dukker ofte opp eller blir verre hos gravide, særlig på slutten av svangerskapet. Dette skyldes både trykkforhold og hormonelle effekter på åreveggen.

Hvordan merker jeg at jeg har hemorrhoider?

Mange kan ha hemorrhoider i årevis uten andre plager enn at de kjenner en kul ved endetarmsåpningen som kommer og går. De kan imidlertid gi to viktige plager. De kan være smertefulle, og ved kraftige fremfall kan de hovne opp og bli betente, særlig hvis de inneholder blod som har levret seg. Smertene kan være intense, og kommer særlig når du har avføring. I uttalte tilfeller kan det også være smertefullt å sitte på en vanlig stol.

Det andre viktige poenget er at de kan blø. Det gjør de fleste hemorrhoider fra tid til annen, men som regel er det snakk om små mengder friskt blod utenpå avføringen. En sjelden gang kan de imidlertid også gi større blødninger.

Hva kan jeg gjøre for å unngå å få dette?

Noe av det viktigste er å unngå treg mage som krever mye pressing på toalettet. Hvis du til stadighet må trykke kraftig på, vil dette påskynde utviklingen av hemorrhoider. Har du først fått det, blir de dessuten både større og mer plagsomme hvis avføringen er treg.

Er det farlig om det blør litt fra hemorrhoidene?

Nei, disse småblødningene er i seg selv ikke farlige. De fleste med hemorrhoider er imidlertid vel kjent med hvordan dette arter seg, som regel med røde blodstriper utenpå avføringen, og ofte i forbindelse med at avføringen har vært ekstra hard. Denne typen blødning fra tid til annen er ikke noe du bør bekymre deg om.

Det er likevel viktig å huske at det er andre ting i endetarmen som også kan blø, og som av og til kan forveksles med hemorrhoideblødning. Dette gjelder først og fremst kreft i endetarmen, som kan debutere på den måten. Blod i avføringen er derfor et viktig symptom uansett om du er kjent med at du har hemorrhoider eller ikke.

Når bør jeg gå til legen med hemorrhoidene mine?

For det første er det ikke så lett å stille denne diagnosen selv, legen kan hjelpe deg med å avklare det.

Dersom det oppstår blødninger som du ikke er kjent med fra tidligere, eller blødningsmønsteret endrer seg, er det grunn til å bli undersøkt nedentil, for å vite sikkert at det faktisk er hemorrhoidene som blør. Hvis blødningene er omfattende, eller du har kraftige smerter fra hemorrhoidene, er det også gode grunner for legebesøk.

Dersom diagnosen er sikker, og du ikke plages av hemorrhoidene dine, er det ikke nødvendig med stadige legebesøk.

Hva kan legen gjøre?

Plagsomme hemorrhoider kan fjernes. Dette kan gjøres på flere måter, avhengig av hvor de sitter. Indre hemorrhoider kan fjernes på en enkel måte ved at legen plasserer en liten strikk rundt hemorrhoidens stilk, da vil den etter hvert skrumpe inn og falle av. Det går også an å sprøyte inn et spesielt stoff som virker på samme måte. Hvis dette ikke er tilstrekkelig, kan de opereres. Ytre hemorrhoider må opereres, dersom medisinsk behandling ikke er tilstrekkelig. Legen kan imidlertid også hjelpe deg med mer effektive medisiner enn de du får kjøpt reseptfritt på apoteket, dersom det skulle være nødvendig.

Er det noe jeg kan gjøre selv?

Det aller viktigste er altså å holde avføringen myk med fiber og andre romoppfyllende midler. Ved smerter kan du forsøke å dempe betennelsen i hemorrhoidene med lokalbedøvende salve og stikkpiller med cortison. Stikkpillene virker inne i endetarmen, mens salven smøres på huden akkurat rundt endetarmåpningen. Dette får du i kombinasjonspakninger med bruksanvisning uten resept på apoteket, og brukes morgen og kveld i perioder med ekstra uttalte plager.