Om lag 25 000 mennesker i Norge har Cronhs sykdom og ulcerøs kolitt. Det er kroniske betennelsessykdommer som rammer tynn- eller tykktarmen.

Typiske symptomer er hyppig og ofte blodig diaré, magesmerter og nedsatt opptak av næringsstoffer. Symptomene skyldes at immunforsvaret feilaktig angriper tarmslimhinnen. Hvorfor dette skjer, er ikke fullt ut kjent. Diagnosen stilles ved å påvise betennelsesstoffer i avføringen, ved å studere tarmens innside og ved å undersøke prøver av slimhinnen.

Dessverre har man ingen helbredende kur, men medisiner kan holde sykdommene i sjakk i kortere eller lengre perioder. De siste 10-15 årene har nye medikamenter vesentlig bedret utsiktene for mennesker med Cronhs sykdom og ulcerøs kolitt. To av tre som har vært hardest rammet eller som ikke har hatt tilstrekkelig effekt av standard behandling blir bedre av såkalte biologiske legemidler. De blokkerer virkningen av skadelige stoffer (TNF-alfa) som immunforsvaret produserer.

Dessverre har ikke alle nytte av eller tåler slik behandling, eller de opplever at virkningen avtar etter hvert. For disse er nå et nytt preparat (Entyvio) blitt tilgjengelig i Norge. Medikamentet har lite bivirkninger fordi det er utviklet for kun å virke i tarmen. Behandlingen påvirker derfor i liten grad resten av kroppen.

– Et viktig steg mot bedret behandling, sier Jørgen Jahnsen, professor og overlege ved avdeling for fordøyelsessykdommer, Akershus Universitetssykehus.

Kilde: Best Practice 2014