Spørsmål: Da jeg var hos legen nylig, ønsket han å ta BMS-prøver. Hva er det?

Svar: BMS er en forkortelse for «brennende munn syndrom». Tilstanden er kjennetegnet av uforklarlige smerter i munnens slimhinne, særlig tungen og innsiden av leppen. BMS forekommer hos begge kjønn og i alle aldersgrupper, men mest utsatt er kvinner etter overgangsalderen. Hormonforandringer spiller trolig en rolle, men nytten av tilskudd av det kvinnelige hormonet østrogen synes å være liten. Man tror at den feilfunksjon i nervene som styrer smaksevnen er av betydning.

Diagnosen forutsetter at det ikke foreligger sår eller andre synlige forandringer i slimhinnen, og at kjente årsaker til munnsmerter er utelukket. Smerter i munnen kan blant annet skyldes en soppinfeksjon i slimhinnen, munnskåld, allergi overfor materiale i en tannfylling, dårlig tilpassete tannproteser, hud- og slimhinnesykdommen lichen planus eller vitaminmangel. Det er trolig dette som legen din ønsker å sjekke ved å ta ulike prøver.

Heldigvis er «brennende munn syndrom» sjelden uttrykk for alvorlig sykdom og blir ofte borte av seg selv etter hvert. I mellomtiden kan følgende tiltak lindre plagene:

·         Å suge på isbiter eller å tygge sukkerfri tyggegummi
·         Å ikke bruke gebiss eller lignende om natten
·         Å pusse tennene med natron i stedet for vanlig tannkrem
·         Å unngå alkoholbasert munnskyllevann, mint, kanel, tobakk og annet som irriterer slimhinnen

Når dette ikke er tilstrekkelig, kan legemidler som demper nervesmerter være til hjelp.