Australske forskere mener de har funnet årsaken til tinnitus. Dette åpner for nye behandlingsmuligheter.

Tinnitus, eller øresus som det også kalles, kjennetegnes ved at det er kun du selv som hører en lyd. Den kommer altså ikke fra omgivelsene. Man kan ka tinnitus på det ene eller på begge ørene.

Denne lidelsen kan ha ulike årsaker som for eksempel:

- Nedsatt hørsel på grunn av støyskade
- Hjerneslag
- Langvarig stress
- Traumatiske hendelser

Øresus kan komme brått eller gradvis. Noen ganger går det over av seg selv, eller det kan være mer langvarig. Kronisk øresus fører ofte til søvnmangel hos den syke. Hodepine og konsentrasjonsvansker er også vanlig. Det kan ha følger for arbeidsevnen. Omkring seks prosent av den norske befolkning lider av tinnitus i så stor grad at det går utover livskvaliteten.

Overivrig nerveaktivitet

Australske forskere har nå avdekket ny viten om tinnitus. Det ser ut til at redusert hørsel henger sammen med overirriterte nerver i den delen av hjernen som prosesserer lyd. Det er denne ukontrollerte nerveaktiviteten som forårsaker lydene som plager mennesker med tinnitus.

Fordi de banene i hjernen som vanligvis kontrollerer overføringen av nervesignaler er blokkert, blir andre baner ekstra aktive. Dersom man i fremtiden kan bruke medikamenter for å blokkere denne overivrige baneaktiviteten, kan man altså behandle tinnitus, forklarer professor Don Robertson, leder av forskningsprosjektet.

Studien baserer seg på undersøkelser gjort på marsvin, men forskerne mener at funnene også kan gjelde mennesker.

Gir håp for millioner av mennesker

Ralph Holme i Royal National Institute for Deaf People (RNID) som finansierte studien, er svært opprømt over funnene.

– Bare i UK er syv millioner mennesker rammet av tinnitus; likevel finnes det ingen sikre eller effektive måter å lindre disse plagene på. Tinnitus har lenge vært en gåte for forskere, så vel som for klinikere, og vi er ekstremt opprømt over denne viktige fremgangen i forskningen, sier han.

Kilder:
1. S. Dong, W.H.A.M. Mulders, J. Rodger, et. al, Changes in neuronal activity and gene expression in guinea-pig auditory brainstem after unilateral partial hearing loss, Neuroscience; vol. 159(3), pp. 1164-1174
2. “Tinnitus cure is a step closer”, Bbc.co.uk
3. “Årsaken til tinnitus funnet”. Vg.no
4. ”Et steg nærmere løsningen av tinnitusgåten”, Hlf.no