Spørsmål: Vår voksne datter er sterkt plaget med migrene. Jeg har derfor lest en del om sykdommen, blant annet at man kan ha synsforstyrrelser en stund før man får hodepine.

Av og til har jeg selv episoder med blinking og sorte sikksakk-streker foran øynene som varer en halv times tid. Det rare er at jeg ikke får hodepine etterpå! Har jeg migrene men altså uten å få vondt i hodet? Har datteren vår arvet migrenen fra meg?

Svar: Et typisk anfall med migrene er kjennetegnet av ensidig, pulserende hodepine som varer fra 12 til 28 timer. Hodepinen er ledsaget av kvalme og økt følsomhet for lys og lyder og forverres ved fysisk anstrengelse.

Det er forskjellige typer migrene. Ved klassisk migrene har man et forstadie, såkalt aura, forutfor hodepinen. Aura innebærer symptomer fra ulike deler av nervesystemet. Vanligst er å se bevegelige sølvtråder, lysglimt eller linjer eller at deler av synsfeltet blir uklart. Prikking, stikking eller nedsatt følelse i armer, bein eller ansikt kan forekomme. Forstadiet varer fra 5 til 60 minutter og etterfølges oftest av den typiske hodepinen som kommer innen en time. Av mennesker med migrene har 15 prosent klassisk migrene (med aura) og 80 prosent har vanlig migrene uten aura. 5 prosent har andre varianter, hvorav noen har kun aura uten etterfølgende hodepine, slik du beskriver.

Du har rett i at arvelige faktorer trolig spiller en rolle ved alle former for migrene. Det ser ut til at arv er viktigere ved klassisk migrene enn ved migrene uten aura. Stress og søvnmangel er også av betydning. Hos kvinner kan svingninger i hormonbalansen gjennom menstruasjonssyklus utløse migreneanfall. Enkelte reagerer på matvarer som sjokolade, sitrusfrukter, ost og rødvin.