Spørsmål: Min mor har begynt å vise tegn på demens. Vil det bare være nedoverbakke herfra, eller kan demens bli behandlet eller reversert?


Svar: Demens er betegnelsen på en gruppe symptomer deriblant hukommelsestap, forvirring, endringer i personlighet og avtagende evne til å utføre daglige aktiviteter. Det er mange ulike årsaker til demens. Ved noen av dem kan man ikke gjøre mye for å bremse eller reversere sykdommens utvikling, men andre kan vi kurere. Den vanligste årsaken til demens er Alzheimers sykdom. En annen hyppig årsak er vaskulær demens, som innebærer utilstrekkelig blodtilførsel til hjernen. Ved disse typer demens utvikle er behandlingsalternativene begrenset. For begge sykdommene kan medisiner gi en liten og midlertidig beskyttelse.

Ved enkelte typer demens kan behandling reversere symptomene. Følgende forhold kan forårsake reversibel demens:

  • Bivirkning av legemidler. Med aldring, lever og nyrer blir mindre effektiv i avgifte medisiner og eliminere dem fra kroppen. Som et resultat av legemidler tendens til å bygge seg opp i kroppen. Eldre mennesker med dårlig helse og de som tar flere forskjellige medisiner er spesielt sårbare for demens forårsaket av narkotika. Redusere dosen av medisiner kan noen ganger gi dramatisk forbedring.
  • Vitamin B12-mangel. Nerveceller trenger vitamin B12 for å fungere. Vitamin B12-mangel kan føre til symptomer på demens. Vitamin B12 er rikelig i egg, meieriprodukter, kjøtt, fisk og fjærkre. Men med alderen, folk blir mindre effektiv til å absorbere det fra mat i blodet. Kosttilskudd eller injeksjoner kan bidra til å gjenopprette sunne nivåer, og reversere problemer med tenkning og hukommelse.
  • Normal trykk hydrocephalus. Hydrocefalus oppstår når for mye cerebrospinal væske samler seg rundt hjernen. Denne tilstanden påvirker et lite antall eldre mennesker. I tillegg til demens, personer med denne tilstanden ofte mister blærekontroll og gå i en langsom, nølende måte, som om deres føtter står fast til gulvet. En kirurgisk implantert rør (shunt) som drenerer dette overflødig væske fra hjernen bringer ofte rask forbedring.
  • Subdurale hematomer. Hematomer er blodpropp forårsaket av blåmerker. Eldre mennesker noen ganger utvikle dem i hjernen etter enda en mindre hodeskade. Som blod siver inn et lukket rom, får hematom større og begynner å forstyrre hjernens funksjon.
  • Skjoldbrusk sykdom. Både en aktiv skjoldbruskkjertel og en overaktiv skjoldbruskkjertelen kan forårsake symptomer sett i demens. I det tidligere, skjoldbruskkjertelen i kroppen produserer for lite thyroid hormon. I det sistnevnte, er det for mye. Begge tilstander kan bli effektivt behandlet.

I alle disse tilfellene, er sjansene for vellykket reversere demens er bedre jo tidligere behandlingen startes. Det er derfor det er viktig å fortelle legen din om noen tegn på demens så tidlig som mulig. Ikke gå i den fellen å tenke "Jeg vil heller få dårlige nyheter senere, snarere enn tidligere." For noen mennesker med symptomer på demens, rask diagnostisering og behandling kan konvertere dårlige nyheter til gode nyheter. Forhåpentligvis vil det være sant for din mor.